T.C.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
SANAT ve TASARIM FAKÜLTESİ2012–2013 Giriş Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu
Tüm Bölümler İçin Ön Kayıt:06-07-08-09 Ağustos 2012 tarihleri arasında (09.00-12.30 ve 13.00-16.30) saatleri içinde yapılacaktır.
SANAT BÖLÜMÜBİLEŞİK SANATLAR PROGRAMI Ön KayıtAdayların bu programa başvurabilmeleri için herhangi bir YGS puan türünden
en az 220 puan ve üzeri almış olmaları gerekmektedir.
SınavTasarım ve Çizim Sınavı: 13 Ağustos 2012 Pazartesi, Saat: 10:00 Verilecek 50x70 cm kâğıda, sınav jürisi tarafından belirlenen bir konuda çözümleyici, yaratıcı, tanımlayıcı, anlatımcı bir çizim yapılması istenecektir. Sınav jürisi tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Sınav Sonuçlarının DeğerlendirilmesiTasarım ve Çizim Sınavı puanına %3 OÖBP eklenecek ve toplam puana göre sıralama yapılacak, eşitlik halinde sırası ile Tasarım ve Çizim Sınavı ve YGS puanlarına bakılacaktır.
SANAT YÖNETİMİ PROGRAMI Ön KayıtBaşvurularda herhangi bir YGS puan türünden
en az 240 puan ve üzeri almış olmak.
SınavTasarım ve Çizim Sınavı: 14 Ağustos 2012 Salı, Saat: 10:00Verilecek 50x70 cm kâğıda, sınav jürisi tarafından belirlenen bir konuda, mekân ve yüzey kullanımına yönelik yaratıcı, tanımlayıcı ve anlatımcı çözümler getiren bir çizim yapılması istenecektir. Sınav jürisi tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Sınav Sonuçlarının DeğerlendirilmesiTasarım ve Çizim Sınavı puanına %3 OÖBP eklenecek ve toplam puana göre sıralama yapılacak, eşitlik halinde sırası ile Tasarım ve Çizim Sınavı ve YGS puanlarına bakılacaktır.
FOTOĞRAF VE VİDEO PROGRAMI Ön KayıtBaşvurularda herhangi bir YGS puan türünden
en az 240 puan ve üzeri almış olmak.
Sınav
Tasarım ve Çizim Sınavı: 13 Ağustos 2012 Pazartesi, Saat: 14:00Verilecek 50x70 cm kâğıda, sınav jürisi tarafından belirlenen bir konuda, yaratıcı yeteneği değerlendirme amacına yönelik çizim yapılması istenecektir. Sınav jürisi tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. 40 puan ve üstünde not alan adaylar Görsel Kültür ve Algılama Sınavına gireceklerdir.
Görsel Kültür ve Algılama Sınavı: 16 Ağustos 2012 Perşembe, Saat: 14:00Fotoğraf ve Video Programının alanlarına yönelik kriterleri içeren sınavda adayların görsel kültür, dikkat, algılama ve gözlemleri ile sanat ortamına olan ilgi ve eğilimleri değerlendirilecektir. Sınav jürisi tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Sınav Sonuçlarının DeğerlendirilmesiGörsel Kültür ve Algılama Sınavı puanına %3 OÖBP eklenecek ve toplam puana göre sıralama yapılacak, eşitlik halinde sırası ile Görsel Kültür ve Algılama Sınavı ve YGS puanlarına bakılacaktır.
İLETİŞİM TASARIMI BÖLÜMÜ Ön KayıtBaşvurularda herhangi bir YGS puan türünden
en az 300 puan ve üzeri almış olmak.
Sınav
Tasarım ve Çizim Sınavı : 14 Ağustos 2012, Salı 14.00Verilecek 50x70 cm kağıda, sınav jürisi tarafından belirlenen bir konunun kurgusal yapı içerisinde etkileyici fikir katılarak görselleştirilmesi beklenecektir. Değerlendirmeler düşünsel boyutunun önemi yanında, desen kalitesi ve çizim becerileri de dikkate alınarak yapılacaktır.
Sınav jürisi tarafından Tasarım ve Çizim sınavı puanı 500 puan üzerinden değerlendirilecektir. Tasarım ve Çizim sınavından 330 minimum puanın altında alan adaylar değerlendirme dışı bırakılacaktır.
Sınav Sonuçlarının DeğerlendirilmesiTasarım ve Çizim Sınavı puanına, YGS-1 puanı, *katsayı OÖBP (*YGS-1 puan türünde ilk bine giren adaylar için katsayı %15; ilk binin dışında kalan adaylar için katsayı %5) eklenecek ve toplam puana göre sıralama yapılacak. Eşitlik halinde sırası ile Tasarım ve Çizim Sınavı ve YGS-1 puanına bakılacaktır.
MÜZİK VE SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ Ön KayıtBaşvurularda Güzel Sanatlar Lisesi mezun adaylardan herhangi bir YGS puan türünden
en az 180 puan ve üzeri, diğer liselerden mezun adaylardan herhangi bir YGS puan türünden
en az 230 ve üzeri almış olmak.
Duyuş ve Performans Sınavı13 Ağustos 2012, Pazartesi 09:00-19:00
14 Ağustos 2012, Salı 09:00-19:00
15 Ağustos 2012, Çarşamba 09:00-19:00Adayların piyano ile duyuş düzeyi sınanacak ve enstrümanları ile gerçekleştirecekleri kısa performansları değerlendirilecektir. Sınav jürisi, sınav sonucunu “başarılı-başarısız” olarak açıklayacak ve “Dal Uygulama Sınavı’na “başarılı” olan adaylar çağrılacaktır.
Dal Uygulama Sınavı 16 Ağustos 2012, Perşembe 09.00-19.00
17 Ağustos 2012, Cuma 09.00-19.00Sınav jürisi adayların seçtikleri dal uyarınca yeteneklerini 100 puan üzerinden değerlendirecek ve 60 puan altında alan adaylar başarısız sayılacaktır.
DallarPiyano, Keman, Viyolonsel, Flüt, Lied Şarkıcılığı, Klasik Gitar, Caz Gitar, Bas Gitar, Davul, Kanun, Tanbur, Klasik Kemençe, Fasıl Şarkıcılığı, Bağlama
Not: Belirtilen dallar dışındaki başvurular dikkate alınmayacaktır.
Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi:Dal Uygulama Sınavı Puanına %3 OÖBP eklenecek ve toplam puana göre sıralama yapılacak, eşitlik halinde sırası ile Dal Uygulama Sınavı ve YGS puanlarına bakılacaktır.
Sınavda Çalınması Zorunlu YapıtlarPiyanoW.A. Mozart / K.V.545 (Facile) Do Majör Sonat ve K.V. 330 Fa Majör Sonat dışındaki sonatların I. veya III. bölümleri
J.S. Bach / Üç Sesli Envansiyon’lardan bir eser
C. Czerny/ Op.299 Etütlerden No:20’den başlayarak herhangi bir parça olmak üzere toplam üç eser
Keman1.Üç oktav gam 2.Bir konçertonun hızlı bölümü 3. J.S.Bach Solo Partita ve Sonatlardan bir bölüm veya bir etüd.
ViyolonselÜç oktav gam - Bir etüd - Bir piyanolu sonatın hızlı ve ağır bölümü
FlütBir teknik etüd (E.Köhler, J.S.Bach, J.Andersen), 1 Telemann Fantezi (G.P.Telemann 12 Fantezi’den) Herhangi bir sonatın 1.ya da 3. bölümü (J.S.Bach, P.Hindemith, F.Paulenc)
Lied ŞarkıcılığıAria Antique (1,2,3) Albümünden seçilmiş, adayın ses aralığına uygun toplam 2 eser.
Klasik Gitar1.J.S.Bach-Lavta Süitlerinden herhangi bir bölüm 2. F.Sor veya H.Villa Lobos’tan herhangi bir etüt 3.20.yüzyıldan herhangi bir eser veya eserin bir bölümü
Caz GitarBir adet blues formunda parça; akorları, melodisi ve solosuyla, bir adet 32 ölçülük caz standardı akorları, melodisi ve solosuyla. Sınav esnasında belirlenecek kısa bir melodi ve akor deşifresi
Bas GitarBiri caz blues formunda olmak üzere üç adet caz standardı. Blues dışındaki iki parçadan biri “medium swing” tarzında olmalıdır. Bunlara ek olarak, adaylar istedikleri tür ve tarzda bir parça daha icra edebilirler.
DavulCaz, Latin ve Blues formlarında 3 adet standart parça çalımı; Brush (süpürge) kullanımı (balladı ve hızlı tempolarda); Trading Fours (dört bar solo değişimi)
KanunPeşrev, saz semaisi ve longa’dan oluşan toplam üç eser
TanburBir saz semaisi, bir peşrev ve bir saz eseri (longa / sirto / oyun v.b.) olmak üzere üç eser.
Klasik KemençeKemençe ya da herhangi bir Türk Makam Müziği çalgısı (tanbur, ney, ud, kanun) veya herhangi bir klasik müzik yaylı çalgısı (keman, viyola, viyolonsel) ile şarkı, peşrev ve saz semaisi formlarında olmak üzere toplam üç eser.
Fasıl ŞarkıcılığıŞevki Bey, Sadettin Kaynak ve Cevdet Çağla’dan şarkı formunda birer eser.
BağlamaAday tarafından Türk Halk müziği repertuarından seçilecek en az üç parçanın, tezeneli ve tezenesiz teknik (şelpe tekniği) ile bozuk, misket, müstezat gibi düzenlerde seslendirilmesi istenmektedir.
DUYSAL (SES) SANATLARI TASARIMI PROGRAMI Ön KayıtBaşvurularda Güzel Sanatlar Lisesi mezun adaylardan herhangi bir YGS puan türünden
en az 180 puan ve üzeri, diğer liselerden mezun adaylardan herhangi bir YGS puan türünden
en az 230 puan ve üzeri almış olmak.
Duyum Düzeyi Sınavı13 Ağustos 2012, Pazartesi 09.00-19.00
14 Ağustos 2012, Salı 09.00-19.00
15 Ağustos 2012, Çarşamba 09.00-19.00Duyum Düzeyi sınavı aşaması, adayın ezgisel yatay çizgileri ya da ritmik modelleri hafızada tutabilme ve kendi sesiyle ya da eliyle (ritm algısı kontrolünde) tekrar edebilme becerisini ve çok seslilik algısını değerlendirmeyi amaçlar. Ritm algısı:Verilen ritmik modeli aynı şekliyle tekrar edebilmek. İki, üç, dört ses işitme: Piyanoda aynı anda çalınarak verilen sesi önce kalın sesi ardından ince sesi olmak suretiyle tekrar edebilmek. Ezgi işitme: Piyanoda çalınarak verilen bir ezgiyi ya da ezgi parçasını aynı biçimde tekrar edebilmek.
Not:İlk aşama olan Duyum Düzeyi Sınavı, başvuru yapan bütün adaylar için aynı içeriğe sahiptir.
Adayların piyano ile duyum düzeyi sınanacaktır. Sınav jürisi Duyum Düzeyi Sınavı sonucunu “başarılı-başarısız” olarak açıklayacak ve Dosya Sunumu-Görüşme sınavına “başarılı” olan adaylar çağrılacaktır.
Dosya Sunumu-Görüşme Sınavı 16 Ağustos 2012, Perşembe 09.00-19.00
17 Ağustos 2012, Cuma 09.00-19.00Sınav jürisi adayların bilgi ve becerileri ile teslim ettikleri dosyalarının niteliğini, 100 puan üzerinden değerlendirecek ve 60 puan altında alan adaylar başarısız sayılacaktır.
DallarMüzik Kuramı, Müzikoloji, Kompozisyon, Müzik Teknolojisi
Not: Belirtilen dallar dışındaki alanlara öğrenci alınmayacaktır.
*Kompozisyon Dalı Adayları İçin:Solfej Düzeyi : A- Aday aşağıdaki solfej kitaplarından bir tanesini çalışmış olmakla yükümlüdür. Adayın çalıştığı kitaptan herhangi bir parça sorulacaktır.(A. Lavignac 1-A, E. Pozzoli Volume1) B- Aday sınav için yazılmış, daha önce görülmemiş bir solfej parçasını deşifre etmekle yükümlüdür.
Piyano Düzeyi: Kompozisyon bölümüne girecek öğrenciler belirtilen asgari seviyede piyano çalmakla yükümlüdür. Aday, J.S. Bach İki Sesli Envansiyonlar’dan herhangi birini ve yine W.A. Mozart, J.Haydn, L.V. Beethoven Piyano Sonat ya da Sonatinlerinden seçtiği herhangi birinden tercihen bir bölüm çalmak durumundadır.
Mülakat ve Eser Sunumu: Kompozisyon Sınavı adayları, tercihen solo piyano için süresi en az üç dakika olan bir parça yazmak ve kurula yine tercihen kendisi seslendirerek sunmak durumundadır. Eserin notası okunaklı bir el yazısıyla ya da bilgisayarda yazılmış olarak sunulacaktır. İkinci aşamaya kalan adaylar jüriye verilmek üzere beş nüsha halinde bir dosya hazırlamakla yükümlüdür. Dosyada kesinlikle yer alması gereken belgeler:
1.Özgeçmiş, 2.Eserlerinin okunaklı bir şekilde hazırlanmış notaları, 3.Adayın eserlerinin yer aldığı (midi ya da akustik) bir cd kaydı.
Not: Mülakat sırasında genel kültür soruları da sorulacaktır.
*Müzik Teknolojileri Dalı Adayları içinDosya Sunum, Mülakat: Adayların başvurdukları Müzik Teknolojileri dalı kapsamında eğitimi yapılacak teknik konulara olan ilgisi ve yatkınlığını yansıtan ve kendi tasarlayarak ürettiği çalışmalardan oluşan (kayıt, miks, ses tasarımı ve/veya aranje içeren) hem Audio hem de bir adet WAV formatındaki CD kaydını, müzik teknolojisi kavramını tanımladığı ve verdiği CD'deki içeriğe ait açıklamaların olduğu bir A4 sayfası tutarındaki metin çalışmasını ve konuya ilişkin bilgi ve kişisel çalışmalarının dökümünün yer aldığı bir dosyayı beş nüsha halinde sınav jürisine sunmak.
*Müzikoloji Dalı AdaylarıDosya Sunum, Mülakat Dosya İçeriği:1. CV – Detaylı
2. Müzikoloji alanında ele alınan konu ile bağlantılı bibliyografyanın ayrıntılı dökümünün yapıldığı, “Kendi eseri” bağlamında değerlendirilebilecek bir araştırma metninin (beş nüsha olarak) jüriye sunulması. (Araştırma metninde araştırmanın amacı, içeriği, yöntemi, sonucu ve bibliyografyasının yer alması beklenmektedir.)
3. Bugüne kadar müzik/müzikoloji alanında yapılmış çalışmalara dair belge (Görsel / işitsel kayıt, broşür, program notu, yazılı metin…)
4. Varsa, diğer sanat disiplinleriyle ilgili çalışmalar (fotoğraf, film, ..vs.).
5. Varsa bildiği yabancı dillere dair sertifika, çeviri.. vs.
6. Müzikoloji alanını tercih etme sebeplerini ve alana dair genel bakışını anlatan en fazla iki sayfalık bir metin.
Mülakatta adayın dosyası incelenecek ve müzikoloji alanına dair konular üzerine görüşülüp, adayın bu konudaki fikirleri alınacaktır. Mülakat sırasında genel kültür soruları da sorulacaktır. Müzikoloji dalı, etnomüzikoloji alanını da içermektedir.
*Müzik Kuramı Dalı AdaylarıDosya Sunum, Mülakat: Müzik Kuramı alanında ele alınan konu ile bağlantılı bibliyografyanın ayrıntılı dökümünün de yapıldığı, “Kendi eseri” bağlamında ele alınıp değerlendirilebilecek bir araştırma metninin beş nüsha olarak jüriye sunulması.
Not: Müzikoloji dalı adayları için geçerli olan 1, 3(Bugüne kadar müzik kuramı alanında yapılmış çalışmalara dair belge (Görsel / işitsel kayıt, broşür, program notu, yazılı metin…), 4, 5 ve 6. Maddeleri Müzik Kuramı Dalı adaylarının da hazırlaması gerekmektedir.
Sınav Sonuçlarının DeğerlendirilmesiDosya Sunumu-Görüşme Sınavı puanına %3 OÖBP eklenecek ve toplam puana göre sıralama yapılacak, eşitlik halinde sırası ile Dosya Sunumu-Görüşme Sınavı ve YGS puanlarına bakılacaktır.
Not:Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Müzik Toplulukları Programı ve Duysal (Ses) Sanatları Tasarımı Programına başvuran adayların hangi tarih ve saatlerde sınava girecekleri bilgisi, başvuru kayıtlarının ardından Bölüm Başkanlığı tarafından ilan edilir. Adaylar ilan edilen tarih ve saatte sınava girmekle yükümlüdürler. Ancak mazereti olan adayların, mazeretlerini belirten dilekçelerini sınav tarihinden en geç 1 (bir) iş günü önce ilgili Bölüm Başkanlığına iletmeleri gerekmektedir. Mazeretleri kabul edilen adayların sınavları, ilgili sınav tarihleri içerisinde sınav jürisi tarafından belirlenen tarih ve saatte yapılır.
Başvuruda Adaylardan İstenen Belgeler-Nüfus Cüzdanı fotokopisi
-2012 YGS Puan Belgesi
-2 adet vesikalık fotoğraf
-Başvuru formunun doldurularak teslim edilmesi.
Sınavda Adaylardan İstenenlerÖn kayıt yaptıran adayların, ilan edilen tarih ve yerde seçtikleri programının sınavına girebilmeleri için;
• Ön kayıt sırasında kendilerine verilen Sınav Giriş Kartı,
• Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi veya pasaport,
Çizim sınavı sırasında kullanmak üzere duralit, 2B kurşun kalem, kalem açıcı, silgi, gibi malzemeleri getirmeleri gerekmektedir.
(Adayların sınav sırasında kullanacakları 50x70 kâğıt Sınav Komisyonu tarafından verilecektir.)
Not: Kılavuzda oluşabilecek tipografik hata olması durumunda ilgili numarayı arayınız.
0212 3835001/11-16
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ
............. 2012 – 2013 Özel Yetenek Sınavları Takvimi ............
Ön Kayıt:06-07-08-09 Ağustos 2012 tarihleri arasında (09.00-12.30 ve 13.00-16.30) saatleri içinde yapılacaktır.
Asıl Kayıtlar: 03-04-05 Eylül 2012 tarihlerinde (09.00-12.30 ve 13.00-16.30) saatleri içinde yapılacaktır.
Yedek Liste Kayıtları: 06-07 Eylül 2012 tarihlerinde (09.00-12.30 ve 13.00-16.30) saatleri içinde yapılacaktır.
SanatDersi.Com sitesi olarak başarılar dileriz...