Sanat Dersi

ISO Nedir ?

ISO NEDİR ?
ISO (asa), optik algılayıcının ışığa duyarlılığını belirtir. ISO arttırkça optik algılayıcı ışığa karşı daha hassas olur. Filmli dönemde ISO 6 ile ISO 3200 arasında filmler bulunabiliyorken dijital makinalarda ISO 50-102,400 arasında seçeneklere sahibiz ve her geçen sene çıta biraz daha yükseliyor. DSLR makinelerin hem filmli SLR, hem de kompakt fotoğraf makinelerine göre asıl avantajı da burada ortaya çıkıyor: Işığın yetersiz olduğu ortamlarda da çekim yapabilmek.

Normal çekimlerinizde ISO değerini makinenin sahip olduğu doğal en düşük ISO değeri olarak kulanmalısınız. Eğer en düşük ISO değerinde, kullanmak istediğiniz enstantane ve/veya diyafram değeri az pozlamaya neden oluyorsa, yani fotoğraf olması gerektiğinden karanlık çıkıyorsa o zaman ISO değerini arttırarak doğru pozlama elde edebilirsiniz. Tabi ISO'yu yükselttiğinizde pozlamanız hızlanacaktır yalnız bu seferde fotoğrafınızda nosiseler yani kumlanmalar olacaktır. Örnek fotoğraflarla açıklayayım.


ISO 1600



Exif bilgileri:
diyrafram f:5.3
Poz süresi 1/13 sn
ISO 1600

ISO 100

Exif bilgileri:
diyafram f:5.3
poz süresi 1/3 sn
ISO 100

İki fotoğrafdada farklar belli olduğu gibi, iso 100 de iken görüntü daha temiz fakat, çekim hızı daha düşük. iso 1600 deyken çekim hızı daha hızlı fakat nosieler oluşmuş. Bunu akılda örneklede kafanızda oluşturabilirsiniz. Bir ressama karakalem resim çizmesini istediniz. Aynı portreyi 10 dakikada ve 2 saatde yapmasını istediğinizi varsayalım, böyle bir durumda 10 dakikada yaptığı çalakalem ayrıntısı bozuk, hatalar olan bir portre olurken 2 saatte yaptığı daha net doğru olmuş olur. Buradaki örnekleme 10 dakikada yaptığı fotoğrafdaki yüksek iso yani 1600 3200 ve üzeri olarak düşünün , 2 saatte yaptığı ise 100 200 400 iso gibi düşünün.

Peki hangi durumlarda hangi iso değerini seçmek daha doğru olur?

Işık uygun olduğu zamanlar, pozlama hızınızın el titremesinin son noktası olan 1/60'a kadar isonuzu en düşük değerde tutmanız en doğru olandır. ışık yeterli yoksa ve pozlama hızınızı makineniz daha yavaş gösteriyorsa bu durumlarda isonuzu yükseltmenizde fayda olacaktır. Yalnız noise oluşumunu göze alacaksınız.

Gökhan Altındağ

Fotograf Dersleri