Sanat Dersi

2010-2011 Balıkesir Üniversitesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Takvimi

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ RESİM VE BASKI SANATLARI BÖLÜMLERİ
2010 - 2011 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI
ÖN KAYIT, YETENEK SINAVI ESASLARI VE KESİN KAYIT PROGRAMI


Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ve Baskı Sanatları Bölümlerinin Lisans Programına her yıl Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğünce ilan edilen ve içeriğinde belirtilen kontenjan, puan ve şartlara uygun adaylar arasından Yetenek Sınavları ile öğrenci alınır. 2010-2011 Öğretim Yılında Fakültemiz Bünyesinde eğitim-öğretim veren Resim Bölümüne 20, Baskı Sanatları Bölümüne 15 olmak üzere toplam 35 öğrenci alınacaktır. Bu sınavlar Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Giriş Sınavları Yönergesi hükümlerince yapılır.

1-BAŞVURU İŞLEMLERİ

ÖN KAYIT KOŞULLARI


1- Ön kayıt yaptırabilmek için lise veya dengi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmak ve 2010 YGS puan türlerinden en az birinden 200 (ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı eklenmeden) veya daha yukarı puan almış olmak,

2- Güzel Sanatlar Lisesi Resim alanından mezun olanlar için (ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı eklenmeden ) en az 180 veya daha yukarı puan almış olmak gereklidir.

3- Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da ön kayıt yaptırabilirler.

4- Başka bir yükseköğretim kurumundan disiplin nedeniyle çıkarılmış bulunanlar ön kayıt yaptıramazlar.

5- Başvurular şahsen yapılacak olup, posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

7- Her adayın ön kayıt işlemlerini kendisinin veya noter onaylı vekaletnameye sahip vekilinin yapması gerekir. Başka şahıslar tarafından veya posta yolu ile ön kayıt yapılamaz.


ÖN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

1- Adayın lise veya dengi okul mezunu olduğunu belli eden diploma veya yeni tarihli mezuniyet belgesi.

2- Başvuru dilekçesi, ( Dilekçe Formu Ön kayıt sırasında fakülteden verilecektir.)

3- 2010 yılına ait YGS sonuç belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi.

4- Üç adet vesikalık fotoğraf (fotoğraflar 4,5x6cm boyutlarında, son altı ay içinde; önden başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.)

5- Başvuru için KDV dahil 100 TL sınav giderinin Ziraat Bankası Balıkesir Merkez Şubesindeki TR770001000045372847475025 no'lu hesaba yatırıldığına dair dekont. ( Aday sınava girmediği takdirde, mazereti ne olursa olsun yatırdığı para iade edilmeyecektir.)

İlgili belgeleri tamamlamış olan adaylar ilan edilmiş olan süre içerisinde, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığından alacakları dilekçe formunu doldururlar. Adaylar iki bölüm arasında sıralama yaparak tercihlerini belirtirler. Puanı yüksek olan adaylar ilk tercihlerine; puanı daha düşük olan adaylar ikinci tercihlerine yerleştirilir. Adaylar, istenilen belgeleri eksiksiz olarak ibraz ederek ön kayıt için başvuru yapabilirler.

Belgelerini tamamlamış olan adaylar için "Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ve Baskı Sanatları bölümleri için Ön Kayıt ve Sınava Giriş Belgesi" verilir. Bu belgede adayın kimlik bilgileri ve Ön Kayıt Aday Numarası yazılıdır. Adayın fotoğrafı mühürlenerek kayıt işlerini tamamlanır.


ÖNEMLİ UYARILAR

1- Eksik belge veya ilan edilen süre dışında ve posta ile yetenek sınavına başvuru kesinlikle kabul edilmeyecektir.

2- 2009 ÖSYS'de ÖSS puanı veya Yetenek Sınavı sonucu ile ilgili Yüksek Öğretim Programına (Açıköğretim kontenjanlı programlar dahil) yerleştirilmiş adayların öğrenim gördükleri Yükseköğretim kurumlarından alacakları öğrenci belgesini sunmaları zorunludur. Kesin kayıt esnasında ise kesin kayıt için gerekli belgelerde belirtilen hususlar uygulanır. Bu durumda olup da ilgili belgenin sunulmamasından doğacak her türlü sorumluluk adayın kendisine aittir.


2- YETENEK SINAVLARI

SINAVLARDA GETİRİLECEK MALZEME VE BELGELER

1- Yumuşak uçlu kurşun kalem, silgi, kalemtıraş.
2- Sınava Giriş Belgesi (Ön kayıt esasında fakülteden verilecek.)
3- Kimlik (Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport)
4- Kıskaç ve mandal.
5- 50x70 cm boyutlarında kontrplak veya benzeri sert malzemeden altlık.

ÖNEMLİ NOKTALAR

1-Sınavlar Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Binasında yapılacaktır.

2-Sınavlar saat 9.30 da başlayacaktır. Adaylar sınavın yapılacağı binada yarım saat önceden hazır bulunmalıdır. Sınavın ilk yarım saatinden sonra kimse sınava alınmayacak, geç gelen adaylara ek süre verilmeyecektir.

3- Adayların nerede sınava alınacakları Güzel Sanatlar Fakültesinden ilan edilecektir.

4- Adaylar, yanlarında getirmeleri gereken malzemeler ile birlikte sınav yerinde hazır bulunacaklardır.

5- Sınavlarda başarı puanı 100 tam puan üzerinden 60 puan ve üzeridir. 60 puan altında kalanlar başarısız kabul edilecektir.


3- DEĞERLENDİRME VE YERLEŞTİRME

Değerlendirme, Canlı Modelden Desen ve İmgesel Desen uygulamaları esas alınarak yapılacaktır.
İki uygulamanın ortalaması 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Özel yetenek sınavı ile fakülteye yerleştirilmeye esas olacak yerleştirme puanı (YP) Aşağıda gösterilen formüle göre hesaplanacaktır.

a) Aday aynı alanlardan geliyor ise:

Yerleştirme Puanı (YP) = (1 x ÖYSP-SP) + (0,11 x AOBP) + (0,22YGS-P)

b) Aday diğer alanlardan geliyor ise:

Yerleştirme Puanı (YP) = (1 x ÖYSP-SP) + (0,08 x AOBP) + (0,25YGS-P)

Öğrenci kontenjanı,Resim Bölümü için 20 asil, 20 yedek aday, Baskı Sanatları Bölümü için 15 asil, 15 yedek aday olarak sıralanır. Asıl adaylar kayıt yaptırmaya hak kazanırlar. Toplam puanı 60'ın altındakiler kontenjanda açık olsa dahi sıralamaya alınmazlar.


4- SINAV ve KAYIT TARİHLERİ

Ön Kayıt Tarihleri: 18 -19 -20 Ağustos 2010
Sınav Tarihleri: 21 - 22 Ağustos 2010
Kesin Kayıt tarihi: 31 Ağustos- 3 Eylül 2010 (Asil)
Kontenjan açığı kayıt tarihleri: 13 - 17 Eylül 2010


Kayıtlar Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yapılacaktır.


ÖNEMLİ BİLGİLER

TAKİP

Adaylar kayıtlarla ilgili takiplerini 0(266) 241 00 96- 97, dahili no'lu telefonlardan ya da balikesir.edu.tr ve gsf.balikesir.edu.tr duyurular adresinden yapmaları gerekmektedir. Okul Yönetimi tarafından posta veya telefonla haber verilmeyecektir.

İLETİŞİM

Balıkesir Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ile sağlanabilir.


5- KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

Yetenek Sınavları sonucunda başarılı olan öğrenciler puan sıralamasına (en yüksek puandan aşağıya doğru sıralanan listelere göre) ve kontenjana bağlı kalarak kesin kayıt işlemlerini yaptırabilirler. Yetenek Sınavı Puanlarının eşit olması durumunda YGS başarı notu yüksek olan aday üst sırada yer alır. Adayların bizzat kendileri veya hukuksal temsilcileri kayıt yaptırabilir. Kayıtlar ilan edilen süre içinde yapılır, süreyi geçirenler kesin kayıt haklarını kaybederler. Kontenjan açığı olduğunda, yedek aday listesinden en yüksek puandan başlamak üzere kesin kayıt yapılır.

Kayıt yaptırmaya hak kazanan (asil ve yedek) öğrencilerin listesi Balıkesir Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilan edilir. Adaylar sınav sonuçlarını ve kayıt sırasında yapılması gerekenleri bizzat kendileri takip ederler.


KESİN KAYITLAR İÇİN GEREKLİ BELGELER

Kesin kayıtların yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerle başvurmak gereklidir.

1- 2010 YGS Sonuç belgesinin aslı,

2- Adayın lise veya dengi okul mezunu olduğunu belli eden diploma veya yeni tarihli mezuniyet belgesi,

3- Nüfus cüzdanının onaylı sureti, (TC Kimlik No belirtilerek )

4- İkametgah belgesi, (Yeni tarihli)

5- 1987 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için yüksek öğretim kurumuna kaydolmasında askerlikle ilgili bir sakınca olmadığına dair belge,

6- 18 adet 4,5x6 cm boyutunda vesikalık fotoğraf (Son altı ay içinde, önden başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır.)

7- Katkı payının ödenmesi ile ilgili belge,

8- Üniversite tarafından belirlenen diğer belgeler.


6- ÖNEMLİ UYARILAR

1- Sınav günü ve saatinde sınav yerinde bulunmayan adaylar, her ne sebeple olursa olsun (rapor dahil) ayrıca sınava alınmayacaklardır.

2- Sınavlara, cep telefonu, çanta gibi eşyalar getirilemez. Sınavlarda YGS koşulları aynen geçerlidir ve her aday bu koşulları önceden kabul etmiş sayılır.

3- Yerine başkasını sınava sokan yada başkasının yerine sınava giren veya bu tür girişimde bulunan adayların sınavları geçersiz sayılır ve hakkında suç duyurusunda bulunulur.

4- Sınavları kazanan adayların, başvuru dosyasındaki evraklarının incelenmesi sırasında, herhangi bir belgede tahrifat, yanıltıcı beyan vb. durumların saptanması halinde, bu adayların sınavları ve sınav sonuçları iptal edilir. Kayıtları yapılmaz, yapılmış olsa bile işlemleri geçersiz sayılır ve haklarında suç duyurusunda bulunulur.

5- Sınavları kazanan adayların, başvuru evraklarının asılları, kesin kayıt sırasında adaylardan istenecektir.

6-Sınavın yapılacağı binada sınava girecek adaylar ve sınav sorumluları dışında hiç kimse binaya girmeyecektir.

7-Sınavlar ilan edilen saatte başlayacaktır. Sınavın ilk yarım saatinden sonra hiçbir kişi sınava alınmayacak ve sınava belirtilen süre içerisinde geç gelen adaya ek süre verilmeyecektir.

8- Başvuru ücreti hiçbir nedenle iade edilmez.

9- Adaylar, Ön kayıt ve Yetenek Sınavları esnasında görünüş ve giysilerle ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuk mevzuatına uymak zorundadır.

10- Adayların sınava gelirken "Ön Kayıt Sınava Giriş Belgesi" ni ve özel kimliklerini yanlarında getirmeleri şarttır. Bu belgeleri yanlarında bulunmayan adaylar sınava alınmazlar.


BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
2010-2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAV İLANI/TEMEL İLKE VE KURALLARI




SINAV TAKVİMİ

Ön Kayıt Tarihi: 23 Ağustos-27 Ağustos 2010
Sınav Tarihi: 31 Ağustos-3 Eylül 2010
Kesin Kayıt: 6 Eylül-7 Eylül 2010
Yedek Kayıt: 13-14 Eylül 2010


SINAV BAŞVURUSU İÇİN ÖNŞARTLAR


Adayların Müzik Öğretmenliği Programına başvurabilmeleri için 2010 YGS’ye girmiş olmaları gerekmektedir. 2010’da YGS’ye girmiş olan adayların;

• Genel Liseler, Meslek Liseleri, Öğretmen Liseleri ve Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Müzik, Sanat (müzik), alan/kol bölümlerinden mezun olanların 2010 YGS puan türlerinden en az birinden 180 veya daha fazla puan almaları,
• Yukarıda sözü edilen alan/kol bölümleri dışındaki bir alan/kol bölümünden mezun olanların 2010 YGS puan türlerinin en az birinden 200 veya daha fazla puanı almaları gerekmektedir.


BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1. Başvuru Formu (önkayıt sırasında verilecektir)
2. 2010 YGS Sonuç Belgesi’nin onaylı fotokopisi (adaylar aslını göstermek şartıyla ilgili fakülte dekanlığında onaylatabilirler)
3. Nüfus Cüzdanının onaylı Fotokopisi (adaylar aslını göstermek şartıyla ilgili fakülte dekanlığında onaylatabilirler)
4. 4.5x6 ebadında son iki ay içinde çekilmiş 2 adet Vesikalık Fotoğraf (kıyafet yönetmeliğine uygun olarak çekilmiş)
5. Diploma, Mezuniyet Belgesi, Öğrenim Belgesinin onaylı fotokopisi (adaylar aslını göstermek şartıyla ilgili fakülte dekanlığında onaylatabilirler)
6. İşitme, el-kol gibi müzik yapmaya engel olabilecek bir durum olmadığını gösterir resmi kurumlardan alınacak Sağlık Raporu (sağlık ocaklarından alınan raporlar da geçerli olacaktır)
7. Başvuru sırasında sınav ücreti olan 130 YTL’nin Ziraat Bankası Balıkesir Şubesindeki TR770001000045372847475025 no’lu hesaba (müzik eğitimi anabilim dalı belirtilerek) yatırıldığını gösteren makbuz verilecektir. Aday sınava girmediği takdirde sınav ücreti geri ödenmez.


ÖNEMLİ NOTLAR

• Eksik belge veya ilan edilen süre dışında ve posta ile kesinlikle yetenek sınavına başvuru kabul edilmeyecektir. Adayın kendisi veya yakını başvuruda bulunabilecektir.
• Giriş sınavları Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı binasında yapılacaktır.
• Sınav sonucunda 40 asıl, 40 yedek olacak şekilde tüm adayların sınav sonucu ilan edilir. Kesin kayıtlar üniversitenin ilan ettiği tarihten itibaren, önce asıl listedeki öğrencilerden, kontenjan dolmadığı takdirde yedek listeden sırayla öğrenci alınarak yapılır. Başarılı olup da süresi içinde kayıt yaptırmayan asıl listedeki adayların yerine, puan sıralamasına göre ilan edilecek yedek listeden başlamak şartıyla yerleştirme yapılacaktır.
• Sınav sonuçları 2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda açıklanan Özel Yetenek Sınavları değerlendirme esaslarına göre belirlendikten sonra Balıkesir Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca açıklanacaktır. Adaylar sonuçları üniversitenin web sayfasından da öğrenebilirler balikesir.edu.tr (telefonla bilgi verilmeyecektir).


MÜZİK ÖZEL GİRİŞ YETENEK SINAVI TEMEL İLKE VE KURALLARI

Özel Yetenek Sınavı iki aşamalı olarak yapılacaktır. Birinci aşama sınavı ön eleme niteliğinde olup, bu sınavda başarılı olanlar ikinci aşama sınavına girebilme hakkını kazanacaklardır. Birinci aşama sınavı başarı alt puanı 50 olup, 50 ve üstünde alanlar ikinci aşama yetenek sınavına girebileceklerdir.

BİRİNCİ AŞAMA SINAVI

Bu aşamada adaylar bireysel olarak sınava alınacaklar ve sınavları sözlü-uygulamalı olarak Çok Ses İşitme, Ezgi İşitme ve Ritim İşitme boyutlarında değerlendirilecektir.

1. Çok Ses İşitme
1.1 İki Ses İşitme
Piyanoda çalınan ve aynı anda tınlayan 6 adet çeşitli aralığın aday tarafından sesiyle yinelenmesi
1.2 Üç Ses İşitme
Piyanoda çalınan ve aynı anda tınlayan 4 adet majör, minör veya makamsal bir akorun kök, birinci veya ikinci çevirme halleriyle aday tarafından sesiyle yinelenmesi
1.3 Dört Ses İşitme
Piyanoda çalınan ve aynı anda tınlayan 2 adet majör veya minör yedili akorun kök, birinci veya ikinci çevirme halleriyle aday tarafından sesiyle yinelenmesi
2. Ezgi İşitme
Piyanoda çalınan ikişer motiften (4 göze) oluşan tonal ve makamsal iki ayrı ezginin aday tarafından sesiyle yinelenmesi
3. Ritim İşitme
İkişer motiften (4 göze) oluşan iki ayrı ritim cümlesinin aday tarafından yinelenmesi

İKİNCİ AŞAMA SINAVI

Birinci Aşama Sınavı sonuçları sınav bitiminde Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nda ilan edilecektir. Birinci Aşama Sınavında 50 ve üstünde puan alan adaylar bildirilen gün ve saatte ikinci aşama sınavı için hazır olacaklardır.
İkinci Aşama Sınavı Müziksel Yazma(Dikte)-Okuma (solfej), Müziksel Çalma ve Müziksel Söyleme boyutlarından oluşmaktadır.

1. Müziksel Yazma(Dikte)-Okuma (Solfej)
Müziksel Yazma (Dikte) sınavına ikinci aşamaya girmeye hak kazanan tüm adaylar belirlenen gün ve saatte alınacaklardır. Bu sınav için adaylar kurşun kalem, silgi getirerek dağıtılacak mühürlü nota kağıdı ile hazır olacaklardır. Bu aşamada adaylardan piyano ile çalınacak ikişer motiflik iki ezgiyi nota ve süreleriyle yazmaları istenecektir. Yazma için verilen süreler çalma işlemi başlamadan önce adaylara bildirilecektir.
Müziksel Okuma (solfej) sınavına aday öğrenciler teker teker alınacak ve kendilerinden 2 motiften oluşan bir ezginin okunması istenecektir.

2. 2. Müziksel Çalma Sınavı
Müziksel Çalma Sınavında adaylar tuşlu-dokunmalı (piyano), yaylı-sürtmeli (keman, viyola, viyolonsel, kemençe, kabak kemane vb.), mızraplı, tezeneli (gitar, mandolin, bağlama, kanun, ud vb.) ve üflemeli (blokflüt, flüt, obua, klarnet, ney, mey vb.) çalgılardan biriyle hazırladıkları bir parçayı çalacaklardır.
Vurmalı (davul, zil, bateri, darbuka, def vb.) ve mekanik öğeler taşıyan, programlanabilir çalgılarla (elektronik org vb.) sınava girilmeyecektir. Aday sınavda yalnız bir çalgı çalabilecektir.
Bu sınavda adayın çalmaya yönelik özellikleri ve çalma becerileri aşağıdaki kriterler doğrultusunda ölçülür.

2.1 Doğallık-Rahatlık-Çalgıya Çalmaya Yatkınlık
Çalarken doğal, yumuşak ve rahat bir tavıra sahip olma, devinişsel bakımdan çalgı çalmaya yatkın olma özelliğine sahip olma
2.2 Doğru ve Temiz Çalma
Çalgısından doğru ve temiz ses elde edebilme,
2.3 Bütünlük, Teknik ve Eserin Düzeyi
Çalacağı eseri baştan sona bir bütün olarak koparmadan çalabilme. Eserin gerektirdiği teknik becerileri uygulayabilme.
2.4 Müziksel Yorum
Eser üzerindeki dinamikleri kullanma yoluyla eseri duyarlı ve etkili çalabilme

3. 3. Müziksel Söyleme Sınavı
Bu sınavda adayın, sesini kullanmaya ilişkin özellikleri ve becerileri ölçülür. Müziksel Söyleme Sınavında tüm adaylar İstiklal Marşı’nı doğru, temiz bir sesle ve anlaşılır bir Türkçe ile söyleyeceklerdir. Sınav için hazırlanacak ikinci eser adayların kendileri tarafından seçilecektir. Bu sınavda adayların, ses özellikleri ile belirlenen eser çerçevesinde, seslerini kullanabilme becerileri ölçülecektir.
Bu sınavda adayın sesine yönelik özellikleri ve söyleme becerileri aşağıdaki kriterler doğrultusunda ölçülür.
3.1 Ses Gürlüğü
Yeterince büyük ve gür sese sahip olma
3.2 Ses Genişliği
Yeterince geniş ses alanına sahip olma
3.3 Sesin Tınısı
Güzel ve dinlenilebilir bir ses rengine sahip olma
3.4 Sesin Doğruluğu ve Temizliği
Eseri doğru ritimlerle ve temiz seslerle söyleyebilme
3.5 Konuşmada Anlaşırlık
Parçanın sözlerini önde, açık ve anlaşılır söyleyebilme
3.6 Müziksel Yorum
Eseri üzerindeki dinamikleri kullanma yoluyla yorumlama
3.7 Bütünlük
Parçanın sözlerini ve ezgisini koparmadan bütünlük içinde söyleyebilme


SanatDersi.Com sitesi olarak başarılar dileriz!...

2 yorum

Misafir
08.08.2010 11:44

egitim fakultesınde resım ögretmenlıgı sınavı olmıcaknmı bılen varsa lutfen bana dönsün beklıyorum

sanat
08.08.2010 12:43

Bu yıl yukarıdaki gibi açıklandı, isterseniz emin olmak için üniversiteyi arayıp sorun!