Sanat Dersi

Bahçe Mimarisi, Peyzaj Nedir?

İnsanlar 5-6 bin yıl öncesinden başlamak üzere bu bahçeleri düzenli hale getirme çabasını sürdürmüşlerdir. M.Ö. 4000 Mısır, sonra İranlılar. Yunanlılar, Romalılar, Abbasiler, vd. kendilerine özgü bir mimari anlayışla Bahçe Düzenlemeleri yapmışlardır. Rönesansla birlikte bahçe düzenlemeleri de atılım yapmış, Fransız, Alman, İngiliz stilleri ortaya çıkmış; diger yandan kendine özgü figürlerle Uzak Dogu (Çin, Japon, Kore) stilleri gelişmiştir (Bu stillerde doga örnek alınır.). Bu suretle bahçe düzenleme işi zamanla bir sanat, bir güzel sanat haline gelmiştir. Bahçe düzenlemesini planlayanlara Bahçe Mimarı denilmiş, zamanla bu elemanları yetiştiren okullar, fakülteler, akademiler açılmıştır.

BAHÇE Nedir?

Çeşitli agaç, agaççık, yıllık, çok yıllık bitkilerin toplu olarak bulundugu alanlara Park, daha uygun bir deyişle Botanik Parkı diyoruz.

Botanik parkının ormandan farkı var mıdır?

Vardır elbette. Ormanın ürünlerinden (kereste, yakacak, meyve, yan ürünler, v.s.) yararlanırız. Oysa Botanik Parkı, sadece dinlenme, göz zevki gibi ideal yararlara ve amaçlara dönük ve ormana göre daha küçük bir alan kaplayan bir bitki toplulugudur. Bu alan belli bir mimari stiline göre düzenlenebilecegi gibi, kendi zevkimize ve yörenin özelliklerine göre gelişi güzel de düzenlenebilir.

Bir botanik parkında, yerli (endemik), yabancı (egzotik) agaçlar, agaççıklar, çalılar, çiçekler, sarnıcı, örtücü bitkiler, çimler çimenler, havuzlar, göletler, yollar, alleler, pergolalar, korbeyler, platbantlar, kameriyeler, oturma, dinlenme mahalleri v.b. bulunur. Parklar kamunun yararlandıgı, moral ve saglık kaynagı ortak mahallerdir.

Eskiler bag-bahçe deyimini çok kullanırlardı. Günümüzde de bu deyimleri tekrarlar dururuz. Bag; bildigimiz üzüm kütüklerinin bulundugu bir tarım alanını ifade eder. Dilimize Farsça'dan gelmiş olup tarla, ekili yer, yemiş veren agaçların yetiştirildigi arazi parçası anlamına gelir. Sonra sonra özellikle üzüm bagı dar anlamına itelenmiştir. BAGÇE ise küçük bag anlamındadır. Zamanla galatlaşarak BAHÇE olmuştur. Etimolojik anlamı "küçük bag" ise de zamanımızda bir evin, bir okulun, bir kışlanın, bir sitenin, bir caminin, bir kilisenin v.b. binadan arta kalan kısmı olarak düşünülür. Bu kısım agaçlıklı olabilecegi gibi, çiçeklik, sebzelik, meyvelik, hatta boş olabilir.