Sanat Dersi

2010-2011 Cumhuriyet Üniversitesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Takvimi

T. C.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ RESİM BÖLÜMÜ
2010–2011 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI



ÖN KAYIT KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER

a- Ön Kayıt Koşulları
Bu sınava başvuracak olan adayların, 2010-YGS ye girmiş ve herhangi bir puan türünden en az 180.00 almış olmaları gerekmektedir. (Liseler, meslek liseleri, öğretmen liseleri ile güzel sanatlar liselerinin, el sanatları, grafik, grafik tasarım, nakış, resim, sanat, sanat (resim), seramik, tasarım ve teknolojisi alanlarından mezun olan adaylardan aynı alanlardaki eğitim programlarına başvuracak adayların başvurularında bu durumlarını belgelemeleri halinde, 2010-YGS de herhangi bir puan türünden en az 160.00 almış olanlar da başvurabilecektir.(Puanlar ham puandır.)
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilen veya üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavlarına katılan adaylar da başvurabilirler.

b- Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Form dilekçe (ön kayıt dosyasında matbu olarak verilecektir).
2010 yılı ÖSYM sınav sonuç belgesinin yazıcıdan alınan çıktısı.
4.5 × 6 cm boyutlarında iki adet fotoğraf ( baş açık, sakalsız). (Bilgisayar yazıcısı çıktısı ve fotokopi kabul edilmez.)
Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (kontrol edilip aslı iade edilecektir).
Sınav giderlerini karşılamak üzere Fakültemiz Yönetim Kurulunca belirlenen özel yetenek sınav harcı olan 100.00.-TL. nin Resim Bölümü için Ziraat Bankası Cumhuriyet Üniversitesi Bürosu’ndaki 39877045-5001 numaralı hesaba yatırdığını belirten dekontun aslı.
Adaylar her bölümün sınavı için ayrıca sınav harcı yatıracaklardır.

BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

Özel yetenek sınavı başvuruları 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında Fakültemiz Dekanlığına mesai saatleri içerisinde yapılacaktır. (Cumartesi ve Pazar günleri kayıt alınmaz.)

SINAV TARİHİ VE YERİ

Resim Bölümünün sınavı 23 Ağustos 2010 tarihinde yapılacaktır. Yetenek sınavı için adaylar Üniversitemiz Merkezi Kafeteryasında saat 08:30 da hazır bulunacaklardır.

İlan edilen gün ve saatlerde mazereti nedeniyle olsa bile sınava girmeyen adaylar sınav haklarını kaybederler.

SINAV İÇİN GETİRİLMESİ GEREKEN MALZEMELER

Kurşun kalem (HB- 2B).
Silgi, kalemtıraş.
50×35 cm boyutlarında mukavva veya duralit altlık.
İki adet kıskaç.
Adaylara sınavda kullanacakları desen kâğıtları fakültemizce verilecektir.

RESİM BÖLÜMÜ SINAVININ UYGULANIŞI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

a- Sınav Yürütme Kurulu

Sınav Yürütme Kurulunda üç öğretim elemanı görev yapar. Sınav salonlarını sınavların işleyişine göre hazırlarlar. Adayları sınav salonuna alırlar. Adayların kimlik kontrolünü yaparlar. Sınavla ilgili açıklamaları yapar, adaylara sorusunu verir ve sınavın düzenli işlemesini sağlarlar. Sınav evraklarını tutanak ile teslim eder. Sınav bitiminde fakülte yönetimine bilgi verirler. Değerlendirme esnasında Jüriye yardımcı olurlar.

b- Değerlendirme Jürisi

Değerlendirme jüri üyeleri, adayların çalışmalarına verdikleri puanların ortalaması ile adayın o alandaki başarı notunu belirler. Değerlendirme jürisi üç kişiden oluşur. Modelin duruşunu ve imgesel tasarımın konusunu sınav sabahı belirler.

c- Sınav Aşamaları

Desen Sınavı: 23 Ağustos 2010 tarihinde saat 09:00 da Merkezi Kafeteryada yapılacaktır. Adaylar sınav salonuna 30 dakika önceden kimlik kontrolleri yapılarak alınacaktır. Sınavın ilk aşaması olan desen sınavında, canlı modelden desen çalışması yaptırılır. Modelin duruşu değerlendirme jürisi tarafından belirlenir. Desen sınavı 30 dakikalık iki oturumla sonuçlanır. Arada 10 dakikalık bir mola verilir. Desen ve imgesel tasarım çalışmaları için 50x70 ebadında bir resim kâğıdının birer yarısı kullanılacaktır. İsimler, sınav sonunda görevli öğretim elemanlarınca kontrol edilecek ve değerlendirme sonunda açılmak üzere yapıştırılacaktır.

İmgesel Tasarım Sınavı: 23 Ağustos 2010 tarihinde, desen sınavından hemen sonra 10 dakika ara verilir ve imgesel tasarım sınavı başlar. Sınav bir saat sürer ve ara verilmez. Öğrenci adaylarının tasarım becerilerini ölçmeye yönelik bir aşamadır. İmgesel tasarımın konusu değerlendirme jürisi tarafından sınav sabahı belirlenir.

d- Sınavların bitiminde Sınav Yürütme Kurulu, sınav kâğıtlarını değerlendirme jürisine tutanak karşılığında teslim eder. Değerlendirme jürisi aynı gün saat 13 : 30 dan başlayarak sınavın değerlendirmesini Üniversitemiz Merkezi Amfisinde halka ve basına açık yapar.

e- 2010 YGS puanının % 10’ u, Desen sınavının % 45 i, İmgesel tasarım sınavının % 40’ı, ön kayıt yaptırdığı puan türünde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının %5’i öğrencinin toplam başarı puanını belirler ve buna göre, asıl (20 kişi) ve yedek öğrenci (20 kişi) listelerimiz oluşur. Sınav bitiminde sonuçlar ve sınav belgeleri Jüri Başkanınca Dekanlığa teslim edilir. Dekanlık sınav sonuçlarını ilan eder.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

a- Başvurular Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında, adayın kendisi tarafından ya da noter onaylı vekaletname ile tayin edilen vekili aracılığı ile yapılabilir. Posta ile yapılan başvurular dikkate alınmaz.
b- Başvuru sırasında öğrenci adayına üzerinde fotoğrafı bulunan sınav giriş belgesi verilecektir. Sınav giriş belgesini ve özel kimlik belgesini göstermeyen aday sınava alınmayacaktır.
c- Şu anda okuduğunuz bu kılavuzla, kurallar ve diğer bilgiler sizlere aktarılmış sayılmaktadır.

TC
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ HEYKEL BÖLÜMÜ
2010–2011 ÖĞRETİM YILI GİRİŞ ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI



ÖĞRENCİ KONTENJANI: 15

1-ÖN KAYIT KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER

a-Ön Kayıt Koşulları


Bu sınava başvurabilmek için, aşağıda belirtilen alanların dışından mezun olan adayların, 2010-YGS’ye girmiş ve YGS puanlarının herhangi birinden en az 180.00 puan almış olmaları gerekmektedir.

Liseler, meslek liseleri, öğretmen liseleri ile güzel sanatlar liselerinin, el sanatları, el sanatları teknolojisi, el sanatları ve çiçek, dekoratif el sanatları, grafik, grafik sanatlar, grafik tasarım, nakış, resim, sanat, sanat (resim), seramik, seramik sanatı, uygulamalı resim, tasarım ve teknolojisi alanlarından mezun olan adaylardan aynı alanlardaki eğitim programlarına başvuracak adayların başvurularında bu durumlarını belgelemeleri halinde, 2010-YGS de herhangi bir puan türünden en az 160.00 puan almış olanlar başvurabilecektir. (Puanlar ham puandır.)

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile (YGS) herhangi bir Yükseköğretim Kurumuna yerleştirilen veya üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavlarına katılan adaylar da başvurabilirler.

b- Başvuru için gerekli belgeler

1) Form dilekçe (Ön kayıt sırasında matbu olarak verilecektir.)
2) 2010 Yılı ÖSYM Sınav Sonuç Belgesinin yazıcıdan alınan çıktısı.
3) Son 6 ay içinde çekilmiş 4.5x6 boyutlarında iki adet fotoğraf (baş-boyun açık, sakalsız, ön cepheden). (Bilgisayar yazıcısı çıktısı ve fotokopi kabul edilmez.)
4) Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (Kontrol edilip aslı iade edilecektir.)
5) Sınav giderlerini karşılamak üzere Özel Yetenek Sınav harcı olan 100,00.-TL’ nin Heykel Bölümü için Ziraat Bankası Cumhuriyet Üniversitesi Bürosu’ndaki 39877045-5001 numaralı hesaba yatırdığını belirten dekontun aslı.
Adaylar her bölümün sınavı için ayrı ayrı sınav harcı yatıracaklardır.

2-BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

Özel Yetenek Sınavı başvuruları 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında Fakültemiz Dekanlığına mesai saatleri içerisinde yapılacaktır. (Cumartesi-Pazar günleri kayıt alınmayacak. )

3- SINAV TARİHİ VE YERİ

a) Heykel Bölümünün sınavları 24-25 Ağustos 2010 tarihlerinde yapılacaktır.
b) I. Aşama 24 Ağustos 2010 tarihinde saat 08:30 da Üniversitemiz Öğrenci Yemekhanesinde, II. aşama Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde 25 Ağustos 2010 tarihinde saat 09:00 da yapılacaktır.
c) İlân edilen gün ve saatlerde mazereti nedeniyle olsa bile sınava girmeyen adaylar sınav haklarını kaybederler.

4- SINAV İÇİN GETİRİLMESİ GEREKLİ MALZEMELER

• Kurşun kalem (HB- 2B)
• Silgi, kalemtıraş
• 50×35 cm boyutlarında mukavva veya duralit altlık
• İki adet kıskaç
• Adaylara sınavda kullanacakları desen kâğıtları Fakültemizce verilecektir.

5- HEYKEL BÖLÜMÜ SINAVININ UYGULANIŞI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

a- Sınav Yürütme Kurulu
Sınav salonlarını sınavların işleyişine göre hazırlarlar. Adayları sınav salonuna alırlar. Sınavla ilgili açıklamaları yaparlar. Adaylara sorusunu verir ve sınavın düzenli işlemesini sağlarlar. Sınav evraklarını tutanak ile teslim eder, sınav bitiminde Fakülte Yönetimine bilgi verirler. Değerlendirme esnasında Jüriye yardımcı olurlar.

b- Değerlendirme Jürisi
Değerlendirme jüri üyeleri: Sınav sorularını hazırlar, adayların çalışmalarına verdikleri puanların ortalaması ile adayın o alandaki başarı notunu belirlerler.

c-Sınav Aşamaları
Desen Sınavı ( I. Aşama ) :24 Ağustos 2010 tarihinde saat 08:30 da Öğrenci Yemekhanesinde yapılacaktır. Adaylar sınav salonuna 30 dakika önceden kimlik kontrolleri yapılarak alınacaktır. Sınavın ilk aşaması olan desen sınavında, canlı modelden desen çalışması yaptırılır. Sınav sorusu jüri tarafından sınavdan yarım saat önce belirlenir. Desen sınavı 30 dakikalık dört oturumla sonuçlanır. Arada 5 er dakikalık üç mola verilir. İsimler, sınav sonunda görevli öğretim elemanlarınca kontrol edilecek ve değerlendirme sonunda açılmak üzere yapıştırılacaktır.

Desen Sınavının bitiminde Sınav Yürütme Kurulu, sınav kâğıtlarını değerlendirme jürisine tutanak karşılığında teslim eder. Değerlendirme jürisi 24 Ağustos 2010 günü saat 11.30 dan başlayarak sınavın değerlendirmesini Üniversitemiz Merkezi Amfisinde halka ve basına açık yapar. Bu sınavda 50 puan üzerinde not alan adaylar üç boyutlu uygulama sınavına girmeye hak kazanır.

Üç Boyutlu Uygulama Sınavı ( II. Aşama ) : Üç boyutlu uygulama sınavı 25 Ağustos 2010 tarihinde saat 09: 00 da Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Binasında yapılacaktır. Üç boyutlu uygulama sınavı 100 dakikalık tek oturumdan oluşacak Bu aşamada öğrenci adaylarımızın üç boyutu algılama yetenekleri ölçülecektir. Öğrencilerimize bu sınava girerlerken kullanacakları malzemeler Fakültemizce verilecektir.

Üç boyutlu uygulama sınavının değerlendirmesi ise, 100 tam puan üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda d- bendinde belirtildiği üzere sınavdan alınan puanın % 40’ı genel başarı puanına etki edecektir.
Fazla sayıda aday başvurusu olması durumunda veya I. Aşama Sınavının (desen sınavı) değerlendirilmesinin öngörülen saatlerde bitirilememesi durumunda II. Aşama Sınavının (üç boyutlu uygulama sınavı) Dekanlık onayı ile tarih ve saatleri değiştirilebilir.

d- Sınavın Değerlendirilmesi
2010 YGS puanının % 10’ u, Ön Kayıt yaptırdığı puan türünde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının % 5’i, Desen Sınavının % 45’ i, Üç boyutlu uygulama sınavının % 40’ ı, başarılı olan öğrencilerin sıralamasını belirler. Üç boyutlu uygulama sınavına alınan öğrenci adaylarının aldıkları puanlara göre asil (15 kişi) ve yedek öğrenci (15 kişi) listelerimiz oluşur. Sınav bitiminde sonuçlar Jüri başkanınca Dekanlığa teslim edilir. Dekanlık sınav sonuçlarını ilan eder.

Sınav jürisi yeterli başvuru olmaması ve başvuran adaylar arasında programa uyum sağlayacak sayıda aday olmadığında kontenjanı tam olarak doldurmama hakkına sahiptir.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

a- Başvurular Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı’na 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında, adayın kendisi tarafından ya da noter onaylı vekâletname ile tayin edilen vekili aracılığı ile yapılabilir. Posta ile başvurular dikkate alınmaz.
b- Başvuru sırasında öğrenci adayına üzerinde fotoğrafı bulunan Sınav Giriş Belgesi verilecektir. Sınav Giriş Belgesini ve Özel Kimlik Belgesini göstermeyen aday sınava alınmayacaktır.
c- Şu anda okuduğunuz bu kılavuzla, kurallar ve diğer bilgiler sizlere aktarılmış sayılmaktadır.

MÜZİK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI
GİRİŞ ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI
ÖN KAYIT KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER



a- Ön Kayıt Koşulları

Bu sınava başvuracak olan adayların, 2010-YGS ye girmiş ve herhangi bir puan türünden. en az 180.00 almış olmaları gerekmektedir. (Liseler, meslek liseleri, öğretmen liseleri ile güzel sanatlar liselerinin, sanat (müzik) alanlarından mezun olan adaylardan aynı alanlardaki eğitim programlarına başvuracaklardan bu durumlarını belgelemeleri halinde, 2010-YGS de herhangi bir puan türünden en az 160.00 almış olanlar da başvurabilecektir. (Puanlar ham puandır.)
Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile (YGS) ile herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilen veya üniversitelerin yaptığı giriş özel yetenek sınavlarına katılan adaylar da başvurabilirler.

b- Başvuru için gerekli belgeler

1. Form dilekçe (ön kayıt dosyasında matbu olarak verilecektir)
2. 2010 yılı ÖSYM Sınav Sonuç Belgesinin yazıcıdan alınan çıktısı.
3. 4.5 x 6 cm boyutlarında iki adet fotoğraf. ( baş açık, sakalsız) Bilgisayar yazıcısı çıktısı ve fotokopi kabul edilmez.
4. Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (kontrol edilip aslı iade edilecektir).
5. Sınav giderlerini karşılamak üzere Fakültemiz Yönetim Kurulunca belirlenen özel yetenek sınav harcı olan 100.00.-TL’nin Müzik Bölümü Müzik Bilimleri Anabilim Dalı için Ziraat Bankası Cumhuriyet Üniversitesi Bürosu’ndaki 39877045- 5001 numaralı hesaba yatırdığını belirten dekontun aslı.

BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

Giriş Özel Yetenek Sınavı başvuruları 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında Fakültemiz Dekanlığı'na mesai saatleri içerisinde yapılacaktır.(Cumartesi ve Pazar günleri kayıt alınmaz.)

SINAV TARİHİ VE YERİ

a- Müzik Bilimleri Anabilim Dalı Giriş Özel Yetenek sınavı tek aşamalı olup, 23 Ağustos 2010 tarihinde saat 9:00 da Güzel Sanatlar Fakültesi Ekrem Zeki Ün Dinleti Salonu'nda başlayacaktır. Adaylar, sınava başvuru sırasında kendilerine verilen aday numarasına göre alınacaklardır. Adayların yukarıda belirtilen sınav gün ve saatlerinde sınavdan 1 saat önce sınav yerinde hazır bulunmaları gerekmektedir. Başvuru sayısı fazla olduğu takdirde sınav süresi jüri kararıyla uzatılabilir.

b- İlan edilen gün ve saatlerde mazereti nedeniyle olsa bile sınava girmeyen adaylar sınav haklarını kaybederler.

MÜZİK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI SINAVININ UYGULANIŞI VE DEGERLENDİRİLMESİ

a. Sınav Yürütme Kurulu
Sınav yürütme kurulunda Müzik Bölümü öğretim elemanlarından Dekanlıkça görevlendirilenler görev yaparlar. Sınav salonlarını sınavların işleyişine göre hazırlarlar. Adayları sınav salonuna alırlar. Sınavla ilgili açıklamaları yaparlar. Sınav evraklarını tutanak ile teslim ederler. Jürinin verdiği puanları bilgisayara girer, kamera kaydını yaparlar. Sınav bitiminde fakülte yönetimine bilgi verirler.

b. Değerlendirme jürisi
Değerlendirme jürisi beş kişiden oluşur. Jüri üyelerinin verdikleri puanların ortalaması, adayın başarı notunu belirler.

c. Sınav
Müzik Bilimleri Anabilim Dalı Giriş Özel Yetenek Sınavı tek aşamalı olarak yapılacaktır. Sınavlar kamera ile kaydedilecektir.

ÖNEMLİ NOT: Bu aşamadan 50’nin altında puan alan adaylar kesin kayıt yaptırma hakkına sahip olamazlar.

A. İşitme Yeteneği (Toplam 22 puan)
I. İki Ses Duyma (12 Puan)
Adaya piyano ile 6 adet iki sesli armonik aralık çalınarak pes sesten başlamak üzere seslerin ayrı ayrı tekrar edilmesi istenir. Her soru 2 puan üzerinden değerlendirilir. Bu aşama toplam 12 olarak belirlenmiştir.
II. Üç Ses Duyma (10 Puan)
Adaya piyano ile 4 adet üç sesli akor çalınarak, akor seslerinin ayrı ayrı tekrar edilmesi istenir. Her akor 2.5 puan üzerinden değerlendirilir. Bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.

B. Ezgisel ve Tartımsal Hafıza Yeteneği (Toplam 45 Puan)
NOT: Sınavın bu aşamasında her ölçü ayrı değerlendirildiği için, ölçü içinde yapılacak bir hata aynı ölçüyü puan açısından geçersiz kılacaktır.
I. Ezgisel Hafıza (25 Puan)
• I. Tonal Ezgi (5 Puan)
İki ölçüden oluşan ezgi, piyano ile iki kez çalındıktan sonra adaydan tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 5 puan olarak belirlenmiştir.
• II. Tonal Ezgi (10 Puan)
Dört ölçüden oluşan ezgi, piyano ile iki kez çalındıktan sonra adaydan tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.
• Makamsal Ezgi (10 Puan)
Dört ölçüden oluşan ezgi, piyano ile iki kez çalındıktan sonra adaydan tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.
II. Tartımsal Bellek (20 Puan)
• Basit Tartım (10 puan)
Dört ölçülük bir tartım, bir kez çalındıktan sonra adaydan tartımı tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.
• Aksak Tartım (10puan)
Dört ölçülük bir tanım, bir kez çalındıktan sonra adaydan tartımı tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.

C. Çalgıyı Kullanabilme Becerisi (15 Puan)
Vurmalı ve elektronik çalgılar sınavda kullanılmaz. Adaylar çalgılarını sınav salonuna akortlu olarak kendileri getirirler. Piyano çalacak adaylar için sınav salonunda piyano bulunmaktadır. Seslendirilen eser, güçlük düzeyi, müzikalite ve çalma tekniği açısından değerlendirilir.

D. Sesini Kullanabilme Becerisi (15 Puan)
Adaydan, hazırladığı bir sözlü eseri seslendirmesi istenir. Bu aşamada adayın ses sağlığına dikkat edilerek, ses rengi, ses genişliği, seslendirdiği eserin tartımının ve ezgisinin doğru seslendirilmesi açısından değerlendirme yapılır.

E. Mülakat (3 Puan)
Adayın kendini ifade edebilme becerisi ve başvuru yaptığı alana olan ilgisi değerlendirilecektir.

d- Sınavın Değerlendirilmesi
2010 YGS puanının % 10'u, Ön Kayıt Yaptırdığı Puan Türünde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın % 5’i, Yetenek Sınavı’nın % 85’i adayın toplam başarı puanım belirler ve buna göre asıl (20 aday) ve yedek (20 aday) listeleri oluşur. Asıl listede 20. sırayı aynı puanla paylaşan adaylardan YGS puanı yüksek olan kesin kayıt hakkı kazanır. Yine eşitlik varsa yaşı küçük olan aday kesin kayıt hakkına sahip olur. Yedek liste için de aynı kural geçerlidir. Sınav bitiminde sonuçlar Jüri başkanınca Dekanlığa teslim edilir. Dekanlık sınav sonuçlarını ilan eder.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

a- Başvurular Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında, adayın kendisi tarafından ya da noter onaylı vekaletname ile tayin edilen vekili aracılığı ile yapılabilir. Posta ile başvurular dikkate alınmaz.
b- Başvuru sırasında öğrenci adayına üzerinde fotoğrafı bulunan sınav giriş belgesi verilecektir. Sınav giriş belgesini ve özel kimlik belgesini göstermeyen aday sınava alınmayacaktır.
c- Şu anda okuduğunuz bu kılavuzla, kurallar ve diğer bilgiler sizlere aktarılmış sayılmaktadır.

MÜZİK TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI
GİRİŞ ÖZEL YETENEK SINAVI UYGULAMA ESASLARI
ÖN KAYIT KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER



a- Ön Kayıt Koşulları

Bu sınava başvuracak olan adayların, 2010-YGS ye girmiş ve herhangi bir puan türünden en az 180.00 almış olmaları gerekmektedir. (Liseler, meslek liseleri, öğretmen liseleri ile güzel sanatlar liselerinin, sanat (müzik) alanlarından mezun olan adaylardan aynı alanlardaki eğitim programlarına başvuracaklardan bu durumlarını belgelemeleri halinde, 2010-YGS de herhangi bir puan türünden en az 160.00 almış olanlar da başvurabilecektir. (Puanlar ham puandır.)
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile herhangi bir Yükseköğretim Kurumuna yerleştirilen veya üniversitelerin yaptığı giriş özel yetenek sınavlarına katılan adaylar da başvurabilirler.

b- Başvuru için gerekli belgeler

1. Form dilekçe (ön kayıt dosyasında matbu olarak verilecektir)
2. 2010 yılı ÖSYM Sınav Sonuç Belgesinin yazıcıdan alınan çıktısı.
3. 4.5 x 6 cm boyutlarında üç adet fotoğraf ( baş açık, sakalsız) Bilgisayar yazıcısı çıktısı ve fotokopi kabul edilmez.
4. Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (kontrol edilip aslı iade edilecektir).
5. Sınav giderlerini karşılamak üzere Fakültemiz Yönetim Kurulunca belirlenen özel yetenek sınav harcı olan 100.00.-TL’nin Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı için Ziraat Bankası Cumhuriyet Üniversitesi Bürosu’ndaki 39877045- 5001 numaralı hesaba yatırdığını belirten dekontun aslı.

BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

Giriş Özel Yetenek sınavı başvuruları 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında Fakültemiz Dekanlığı'na mesai saatleri içerisinde yapılacaktır. (Cumartesi ve Pazar günleri kayıt alınmaz.)

SINAV TARİHİ VE YERİ

a- Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı Giriş Özel Yetenek Sınavı II aşamalı olup, I. Aşaması 26 Ağustos 2010 tarihinde, II. aşaması 27 Ağustos 2010 tarihinde saat 9:00 da Güzel Sanatlar Fakültesi Ekrem Zeki Ün Dinleti Salonu'nda başlayacaktır. Adaylar, sınava başvuru sırasında kendilerine verilen aday numarasına göre alınacaklardır. Adayların yukarıda belirtilen sınav gün ve saatlerinde sınavdan 1 saat önce sınav yerinde hazır bulunmaları gerekmektedir. Başvuru sayısı fazla olduğu takdirde sınav süresi jüri kararıyla uzatılabilir.

b- İlan edilen gün ve saatlerde mazereti nedeniyle olsa bile sınava girmeyen adaylar sınav haklarını kaybederler.

MÜZİK TEKNOLOJİSİ ANABILİM DALI SINAVININ UYGULANIŞI VE DEGERLENDİRİLMESİ

a. Sınav Yürütme Kurulu

Sınav yürütme kurulunda Müzik Bölümü öğretim elemanlarından Dekanlıkça görevlendirilenler görev yaparlar. Sınav salonlarını sınavların işleyişine göre hazırlarlar. Adayları sınav salonuna alırlar. Sınavla ilgili açıklamaları yaparlar. Sınav evraklarını tutanak ile teslim ederler. Jürinin verdiği puanları bilgisayara girer, kamera kaydını yaparlar. Sınav bitiminde fakülte yönetimine bilgi verirler.

b. Değerlendirme jürisi
Değerlendirme jürisi üç kişiden oluşur. Jüri üyelerinin verdikleri puanların ortalaması, adayın başarı notunu belirler.

c. Sınav Aşamaları
Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı Giriş Özel Yetenek Sınavı iki aşamalı olarak yapılacaktır. Sınavlar kamera ile kaydedilecektir. İkinci aşama için adayların kalem ve silgi bulundurmaları gerekmektedir.

I. AŞAMA
ÖNEMLİ NOT: Bu aşamadan 50 puan alamayan adaylar ikinci aşamaya giremezler.

A. İşitme Yeteneği (Toplam 22 puan)
I. İki Ses Duyma (12 Puan)
Adaya piyano ile 6 adet iki sesli armonik aralık çalınarak pes sesten başlamak üzere seslerin ayrı ayrı tekrar edilmesi istenir. Her soru 2 puan üzerinden değerlendirilir. Bu aşama toplam 12 olarak belirlenmiştir.
II. Üç Ses Duyma (10 Puan)
Adaya piyano ile 4 adet üç sesli akor çalınarak, akor seslerinin ayrı ayrı tekrar edilmesi istenir. Her akor 2.5 puan üzerinden değerlendirilir. Bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.

B. Ezgisel ve Tartımsal Hafıza Yeteneği (Toplam 45 Puan)
NOT: Sınavın bu aşamasında her ölçü ayrı değerlendirildiği için, ölçü içinde yapılacak bir hata aynı ölçüyü puan açısından geçersiz kılacaktır.
I. Ezgisel Hafıza (25 Puan)
• I. Tonal Ezgi (5 Puan)
İki ölçüden oluşan ezgi, piyano ile iki kez çalındıktan sonra adaydan tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 5 puan olarak belirlenmiştir.
• II. Tonal Ezgi (10 Puan)
Dört ölçüden oluşan ezgi, piyano ile iki kez çalındıktan sonra adaydan tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.
• Makamsal Ezgi (10 Puan)
Dört ölçüden oluşan ezgi, piyano ile iki kez çalındıktan sonra adaydan tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.
II. Tartımsal Bellek (20 Puan)
• Basit Tartım (10 puan)
Dört ölçülük bir tartım, bir kez çalındıktan sonra adaydan tartımı tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.
• Aksak Tartım (10puan)
Dört ölçülük bir tanım, bir kez çalındıktan sonra adaydan tartımı tekrar etmesi istenir. Her ölçü 2.5 puan olarak değerlendirilir ve bu aşama toplam 10 puan olarak belirlenmiştir.

C. Çalgıyı Kullanabilme Becerisi (15 Puan)
Vurmalı ve elektronik çalgılar sınavda kullanılmaz. Adaylar çalgılarını sınav salonuna akortlu olarak kendileri getirirler. Piyano çalacak adaylar için sınav salonunda piyano bulunmaktadır. Seslendirilen eser, güçlük düzeyi, müzikalite ve çalma tekniği açısından değerlendirilir.

D. Sesini Kullanabilme Becerisi (15 Puan)
Adaydan, hazırladığı bir sözlü eseri seslendirmesi istenir. Bu aşamada adayın ses sağlığına dikkat edilerek, ses rengi, ses genişliği, seslendirdiği eserin tartımının ve ezgisinin doğru seslendirilmesi açısından değerlendirme yapılır.

E. Mülakat (3 Puan)
Adayın kendini ifade edebilme becerisi ve başvuru yaptığı alana olan ilgisi değerlendirilecektir.

II. AŞAMA
Bu aşamada adayların müzik teknolojilerine yatkınlığını tespit etmek için 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli yazılı test uygulanacaktır. Her soru 2 puandır. Sınavın ilk 15 dakikasında adaylar sınav salonundan dışarı çıkamazlar.(15 dakikadan fazla geç kalan öğrenciler sınava alınmayacaktır.) Adayların çok olması 1. Aşamanın bitmemesi nedeniyle sınav saat ve tarihi yeniden tespit edilerek Fakülte Dış Kapısında ilan edilir.

d-Sınavın Değerlendirilmesi
2010 YGS puanının %10' u, Ön Kayıt Yaptırdığı Puan Türünde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın % 5’i, I. Aşamanın %45'i, II. Aşamanın %40'ı adayın toplam başarı puanını belirler ve buna göre asıl (20 aday) ve yedek (20 aday) listeleri oluşur. Asıl listede 20. sırayı aynı puanla paylaşan adaylardan YGS puanı yüksek olan kesin kayıt hakkı kazanır. Yine eşitlik varsa yaşı küçük olan aday kesin kayıt hakkına sahip olur. Yedek liste için de aynı kural geçerlidir. Sınav bitiminde sonuçlar Jüri başkanınca Dekanlığa teslim edilir. Dekanlık sınav sonuçlarını ilan eder.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

a- Başvurular Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına 09-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında, adayın kendisi tarafından ya da noter onaylı vekaletname ile tayin edilen vekili aracılığı ile yapılabilir. Posta ile başvurular dikkate alınmaz.
b- Başvuru sırasında öğrenci adayına üzerinde fotoğrafı bulunan sınav giriş belgesi verilecektir. Sınav giriş belgesini ve özel kimlik belgesini göstermeyen aday sınava alınmayacaktır.
c- Şu anda okuduğunuz bu kılavuzla, kurallar ve diğer bilgiler sizlere aktarılmış sayılmaktadır.

FAKÜLTEMİZ RESİM, HEYKEL, MÜZİK BÖLÜMÜ MÜZİK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI VE MÜZİK TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALININ KESİN KAYITLARIYLA İLGİLİ BİLGİLER

a- Asıl listeden kazanan adayın kayıtları 01 Eylül 2010 tarihinde yapılacaktır.
b- Yedek listeden kazanan adayların başvuruları 02 Eylül 2010 günü saat: 12.00 ye kadar yedeklik sıralamasına göre değerlendirilecektir. Boş kontenjan kaldığı takdirde yedek listesinde bulunan ve o anda kaydını yaptırmak isteyen adayların başvuruları, Giriş Özel Yetenek Sınavı'nda aldığı toplam puana göre işleme konulacaktır.
c- Asıl ve yedek listeden kazananların, belirtilen kayıt gün ve saatlerinde kayıt yaptırmamaları halinde, kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

KESİN KAYIT İŞLEMLERİ

Kesin kayıt haklarını kazanan adaylar ilan edilen tarihlerde aşağıdaki belgelerle birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına başvuracaklardır:
a- Adayın mezun olduğu okuldan aldığı Diploma ya da yeni tarihli Mezuniyet Belgesi.
b- 2010 ÖSYM sonuç belgesi.
c- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (Kontrol edilip aslı iade edilecektir.)
d- Askerlik çağına gelmiş (1988 doğumlu veya daha yukarı yaştaki) erkek adaylar için ilgili askerlik şubesinden alınacak, bir fakülte yada yüksekokula kayıt yaptırmasında, askerlikçe bir sakınca olmadığını gösterir belgenin aslı.
e- 8 adet 4,5 x 6 cm vesikalık fotoğraf ( son 6 ay içinde, baş-boyun açık sakalsız ve ön cepheden çekilmiş) Bilgisayar yazıcısı çıktısı ve fotokopi kabul edilmez.
f- 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 'nun 2880 Sayılı Kanunla değişik 46. maddesince ödenmesi gereken öğrenim harcının 1. taksitinin yatırıldığına dair iki nüsha dekont ve Vakıflar Bankasında Kurum Tahsilatındaki 9914 nolu hesaba 35.00TL kimlik ve diğer giderler ücreti dekontu.

KAYIT ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

a- Kayıt için istenilen tüm belgelerin aslı gereklidir.
b- Posta ile kayıt yapılmaz.
c- Eksik belge ile kayıt yapılmaz.
d- Belirtilen tarihlerde kaydını yaptırmayan adaylar bir hak iddia edemezler.
e- Hukuki yönden öğrencilik hakları kesin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra kazanılır.

SanatDersi.Com sitesi olarak başarılar dileriz!...