Folklorik Yapma Bebekler
Osmanlı ve Anadolu insanının giyim tarzını ve yaşam şeklini, canlandıran bebekler yöresel kumaşlar kullanılarak ve aslına sadık kalınarak yapılmaktadır.Pamuk, Tahta, Kumaş vs. kullanarak ve tamamıyla elle şekil verilerek çalışılan bebeklerin hiçbir yerinde kalıp kullanılmamaktadır.
Folklorik Bebek; ülkelerin geçmişten bugüne yaşam tarzlarını gelenek ve göreneklerini kılık kıyafetlerin yansıtmaya çalışan yani folklorunu tanıtan bir sanat dalıdır.
Karakterleri oluştururken çeşitli mesleklere bürünürsünüz. Bir yüz ifadesini hayata geçirmede sabırlı bir heykeltıraş kıyafetleri oluştururken modacı-sitilist oluverirsiniz o an.
Ayakkabısından yemenisine elindeki mendilin oyasına kadar her dalda beceri sahibi olmaya zorlanırsınız istemeden
Kıyafetleri oluşturmada ; yöreye göre çok çeşitlilik gösteren orijinal özelliklere sadık kalma ilkesi ile yola çıktığınızda ;bazen bir sahafta bazen el tezgahlarıyla yöresel kumaşların dokunduğu atölyeler veya bu türden ürünleri satan dükkanlarda bulursunuz kendirinizi.
Bebeklerin süslenmesinde pamuk yün ve ipeğin yanında sentetikten sulu boyaya kadar geniş bir yelpazede boya çeşitleri ile bir takım yapıştırıcı türleri kullanılır. Özellikle bebeklerin taşıyıcı yapısı olan iskeletinin oluşturulmasında karton tel ve ahşap çubuklar tercih edilir.
İskelet üzerine sıvanan pamuk yün ipek karton vb. malzemeler ile bebeğin vücut hatları ortaya çıkartılmakta; yüzel ve parmaklar gibi özen ve hassasiyet gerektiren detaylı bölgeler ise yapıştırıcılar yardımı ile yapılmaktadır.Kaba taslak ortaya çıkan insan vücuduna bu aşamadan sonra renk verilir. Özellikle el yüz ve boyun gibi görünmesi istenen bölgeler astarlandıktan sonra tutkal katılmış ten renginde guaj boya ile boyanır. Sırada ise göz kaş burun yanak çene ve dudak detaylarını boya ile öne çıkarma işlemi vardır. Saç yerini alacak olan önceden renklendirilmiş hayvan kılları da başa ekilir ya da yapıştırılır.
Gerek Ülkemizde gerekse diğer ülkelerde çok değişik tarz ve çeşitte Folklorik Bebeklerin örneklerine çok sık rastlanır.