Sanat Dersi

Gökhan Altındağ

ISO Nedir ?

ISO NEDİR ?
ISO (asa), optik algılayıcının ışığa duyarlılığını belirtir. ISO arttırkça optik algılayıcı ışığa karşı daha hassas olur. Filmli dönemde ISO 6 ile ISO 3200 arasında filmler bulunabiliyorken dijital makinalarda ISO 50-102,400 arasında seçeneklere sahibiz ve her geçen sene çıta biraz daha yükseliyor. DSLR makinelerin hem filmli SLR, hem de kompakt fotoğraf makinelerine göre asıl avantajı da burada ortaya çıkıyor: Işığın yetersiz olduğu ortamlarda da çekim yapabilmek.

Normal çekimlerinizde ISO değerini makinenin sahip olduğu doğal en düşük ISO değeri olarak kulanmalısınız. Eğer en düşük ISO değerinde, kullanmak istediğiniz enstantane ve/veya diyafram değeri az pozlamaya neden oluyorsa, yani fotoğraf olması gerektiğinden karanlık çıkıyorsa o zaman ISO değerini arttırarak doğru pozlama elde edebilirsiniz. Tabi ISO'yu yükselttiğinizde pozlamanız hızlanacaktır yalnız bu seferde fotoğrafınızda nosiseler yani kumlanmalar olacaktır. Örnek fotoğraflarla açıklayayım.


ISO 1600


Fotoğraf makinesi nasıl çalışır?

Fotoğraf makinesi nasıl çalışır?

Kısaca fotoğrafı çekilmek istenen nesneden yansıyan ışık objektifde toplanır, odaklanır. Sonra, objektifin içindeki diyaframdan( örn.f2.8, f8 f11 vs. değerleri verilen kısım) örtücüye, perdeye ulaşır. Fotoğraf makinelerinin çoğunda sönsörün tam önüne yerleştirilen örtücü ışığın geçmesini engelleyen bir perdedir. Çekim sırasında önceden seçilen bir süre boyunca açılarak, ışığın sendör üzerine düşmesini sağlar (örn. 1/50 1/500 1.6" gibi). Ayna, sensör yüzeyinde oluşacak görüntü için önizleme yapılmasına olanak sağlar. Bu akışın sonunda sönsör yüzeyindeki gizli görüntü elde edilir.


Şekilde inceleyelim