Sanat Dersi

Tekstil

Hammaddesi Hayvansal Lif Olan Geleneksel Sanatlar

Hayvansal lifleri (kimyasal yapılarına, elde ediliş şekillerine, lif uzunluğuna göre) özelliklerine göre gruplamak mümkündür.

1)Kimyasal Yapılarına Göre; Keratin yapısında olan lifler (koyun yünü, tiftik, deve yünü vb.); Fibroin yapısında olan lifler (ipek böceği ipeği).

2)Hayvandan elde ediliş şekillerine göre; Örtü lifleri (Koyun yünü, tiftik, deve yünü, tavşan yünü vb.); Salgı lifleri, ipek böceği ipeği.

3)Lif Uzunluğuna göre; Stapel Lifleri; koyun yünü, diğer hayvan yünleri, rejenere yünler (kazein), kimyasal lifler (protein lifleri); Filament Lifleri (ipek böceği ipeği, artıklar).

Yün

Tekstil alanında kullanılan, oldukça fazla kıvrımlı, ince bükülebilir, uzun olmaları nedeniyle hayvansal liflerin en önemlisidir.Sadece koyunun yünü, genel bir kavram olan yün kelimesiyle belirtilmektedir.Koyunun deri örtüsü olan yün, kırkım yoluyla elde edilmekte, eğrilip, bükülmek suretiyle iplik haline getirilmektedir.

Devamını oku

Tekstil Sanatları Bölümü

Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu 1957 yılında Alman uzmanlar tarafından kurulduğunda Türk tekstil endüstrisinde endüstriyel anlamda tasarımlar yapan eleman eksikliği büyüktü. Bu okulla birlikte Bauhaus'un, estetiği işleve dayandıran görüşü Türkiye'de ilk kez bir sanat kurumunda gündeme geliyordu.

Devamını oku