Sanat Dersi

2009-2010 Kocaeli Üniversitesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Takvimi

T.C
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
2009-2010 ÖĞRETİM YILI
ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU


Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf, Grafik Heykel, Müzik, Resim, Sahne Sanatları ve Seramik bölümlerine "Özel Yetenek Sınavı" ile öğrenci alınacaktır.

Bu kılavuz, sınavların yapılması, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve sonuçların duyurulması ile ilgili işlemlerin yürütülmesine ilişkin hükümleri kapsamaktadır. Adayların ön kayıt işlemleri ve sınavları Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı tarafından yapılacaktır.

ÖĞRENCİ ALINACAK PROGRAMLAR VE KONTENJANLAR

PROGRAM KONTENJAN*

DRAMATİK YAZARLIK 10
FOTOĞRAF 15
GRAFİK 25
HEYKEL 15
MÜZİK 20
OYUNCULUK 10
RESİM 25
SAHNE TASARIMI 10
SERAMİK 15

(*) 2008 kontenjanları. 2009 kontenjanları kesinleşmemiştir.

SINAV TARİHLERİ…..

1. AŞAMA SINAVI

PROGRAM SINAV TARİHİ SINAV SAATİ
OYUNCULUK 7-11 EYLÜL 2009 10.00-18.00
FOTOĞRAF 7 EYLÜL 2009 14.00-17.00
DRAMATİK YAZARLIK 8 EYLÜL 2009 10.00-13.00
GRAFİK 9 EYLÜL 2009 10.00-13.00
HEYKEL 9 EYLÜL 2009 10.00-13.00
RESİM 9 EYLÜL 2009 10.00-13.00
SAHNE TASARIMI 9 EYLÜL 2009 10.00-13.00
SERAMİK 9 EYLÜL 2009 10.00-13.00
MÜZİK 7-12 EYLÜL 2009 13.00-18.00

2.AŞAMA SINAVI

PROGRAM SINAV TARİHİ SINAV SAATİ
FOTOĞRAF 11 EYLÜL 2009 10.00-18.00
DRAMATİK YAZARLIK 13 EYLÜL 2009 10.00-13.00
HEYKEL 12 EYLÜL 2009 10.00-18.00
SAHNE TASARIMI 12 EYLÜL 2009 13.00-16.00
OYUNCULUK 12 EYLÜL 2009 13.00-16.00
SERAMİK 11 EYLÜL 2009 10.00-18.00
GRAFİK 11 EYLÜL 2009 10.00-18.00
RESİM 11 EYLÜL 2009 10.00-18.00

ADAYABUL KOŞULLARI
ADAY KABUL KOŞULLARI
1. Özel Yetenek Sınavı’na, 2009 ÖSS puan türlerinin herhangi birinden en az 200,000 veya daha fazla puanı olan adaylar başvurabilirler.

2. Dramatik Yazarlık programı için, 210,000 veya daha fazla sözel ÖSS puanı olan adaylar başvurabilirler.

• 3. Oyunculuk programı için 1985 ve daha yukarı doğumlu adaylar başvurabilirler.

GEREKLİ BELGELER…
• 2009-ÖSS Sonuç Belgesi: Adaylar, 2009 ÖSS belgesinin aslını ve fotokopisini birlikte getirecekler ve bu belgenin fotokopisi, ön kayıt bürosunda onaylanarak
kabul edilecektir.

• Nüfus Cüzdanı: Adaylar, nüfus cüzdanının aslını ve fotokopisini birlikte getirecekler ve bu belgenin fotokopisi ön kayıt bürosunda onaylanarak kabul
edilecektir.

• Vesikalık Fotoğraf: Adaya ait son 6 ay içinde, önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 3 adet fotoğraf

• Özel Yetenek Sınav Harcı Dekontu: Adaylar, 150 YTL Özel Yetenek Sınav Harcı yatırdıklarına dair banka dekontunu ön kayıt bürosuna teslim edeceklerdir. Bu harç adayların başvuru yapacakları bir tek program için geçerli olacaktır. Adaylar sınavları çakışmıyorsa, diledikleri sayıda programa ön kayıt başvurusu yapabilirler. Her ek program için ilave 30 TL harç yatırılmalıdır. Plastik Sanatlar grubundaki bölümler, I. Aşama sınavı sonuçlandıktan sonra tercih edileceğinden bu gruptaki ek tercihler için 30 TL II. Aşama sınavına girmeden önce yatırılmalıdır.

• Özel Yetenek Sınav Kılavuzu Ücreti: 10 TL

• Dramatik Yazarlık programına başvuran adaylar çalışma dosyalarını önkayıt sırasında teslim edeceklerdir. Dosyalar geri verilmeyecektir.

• Adaylar ön kayıtlarını bizzat kendileri (ya da yakınları aracılığıyla) yaptırmalıdırlar. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

• Adayın başvuru bilgi ve belgelerinde gerçeği yansıtmayan herhangi bir durum saptandığında, kazanmış olsa bile, sınavı iptal edilerek hakkında yasal işlem yapılması yoluna gidilecektir.

• Web sitesi üzerinden de ön kayıt işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak bu yöntemle yapılan kayıtlar, yukarıda istenen belgelerin zamanında teslim edilmemesi durumunda geçersiz sayılacaktır. (Gerekli belgeler, ön kayıtlar için son başvuru tarihi olan 06/09/2009 saat 15.00’e kadar kayıt bürosuna teslim edilmelidir.)

Yatırılan sınav harcı her ne sebeple olursa olsun iade edilmez.

GENEL KURALLAR

• Müzik dışında bütün alanlarda iki aşamalı sınav yapılacaktır. Müzik sınavı ise, tek aşamalı sınav şeklinde yapılacaktır.
• Plastik Sanatlar grubunun (Heykel, Resim, Seramik, Sahne Tasarımı ve Grafik) I. Aşama sınavı ortak yapılacaktır. Bu aşamada başarılı olan adaylar, mülakata girmeden önce bölüm tercihlerini yapacaklardır. II. Aşama sınavları mülakat şeklinde ve alanlara göre ayrı ayrı yapılacaktır.
• Bütün alanlarda (müzik hariç) seçme sınavı notu, I. Aşama Sınavı’nın %60’ı, II. Aşama Sınavı’nın (mülakat ve çalışma dosyası) %40’ı alınarak hesaplanır ve yerleştirmeye esas olan giriş sınavları değerlendirme sistemine dahil edilir.
• II. Aşama sınavına, her alan için (Müzik hariç) kontenjanının 3 katı kadar aday alınacaktır. I. Aşama sınav puanı 50’nin altında olan adaylar II. Aşama sınavlarına katılamazlar.
• Bütün adaylar mülakata hazırladıkları çalışma dosyaları ile katılacaklardır. (Dramatik Yazarlık dosyaları önkayıt sırasında teslim edilecek ve geri verilmeyecektir.)
• Mülakat adayı sanatsal çalışmaları, donanımı ve motivasyonu konularında tanımaya yöneliktir.

I. AŞAMA SINAVI

Dramatik Yazarlık
Adayın hayal gücü, dilsel ifade yeteneği, özgün dünyasının ipuçları ve diyalog formuna yatkınlığı gibi konuları ölçmeye yönelik yazılı sınav yapılacaktır.

Fotoğraf
Görsel algılama sınavı yapılacaktır. Bu sınavda adayın görsel algılama yeteneği, ekranda gösterilecek farklı fotoğraflar hakkında sorulacak sorularla ölçülür.

Müzik
Müzik Bölümü sınavı “tek aşama”dır. Sözlü ve uygulamalı olarak yapılır. Sınavda, adayların müziksel işitme, okuma, ses ve çalgı alanlarındaki bilgi ve yetenekleri değerlendirilir.
Sınav iki bölümden oluşur.
I. Müziksel İşitme ve Okuma:
Müziksel İşitme ve Okuma Sınavı'nda adayların işitme ve okumaya ilişkin bilgi ve yetenekleri ölçülecektir.
Müziksel İşitme ve Okuma sınavının içeriği:
a. Çok Sesli İşitme: Piyano ile akor şeklinde çalınacak 4 ayrı iki ses, 4 ayrı üç ses ve 4 ayrı dört sesin "a" veya "na" hecesi ile seslendirilmesi istenecektir (12 Puan).
b. Çok Ses İsimlendirme: Piyano ile çalınacak olan 4 ayrı çift sesin (ilk sesin ismi verilecektir) notaları ile birlikte seslendirilmesi istenecektir (12 Puan).
c. Ezgisel Bellek: Piyano ile çalınacak olan 2 ayrı ezginin "a" veya "na" hecesi ile tekrar edilmesi istenecektir (8 Puan).
d. Ritmik Bellek: Vurulacak iki ritm cümlesinin tekrar edilmesi istenecektir (8 Puan).
e. Ritmik Okuma: Verilen bir müzik cümlesinin konuşma sesi ile okunması istenecektir (8 Puan).
f. Ezgisel Okuma: Verilen bir müzik cümlesinin deşifresinin (solfejinin) yapılması. Deşifre parçası Do Majör, la minör, Sol Majör veya Fa Majör tonlarında, 2/4, 3/4 veya 4/4 lük ölçülerde olacaktır (12 Puan).
(Toplam 60 Puan).

II. Performans:
Bu bölümde adayın ses ve çalgı alanındaki bilgi ve yeteneği ölçülecektir.
Adaylar, hazırladıkları bir parçayı (Aria, Okul şarkısı, Halk Türküsü, Marş vb.)seslendirecekler.
Değerlendirmede, sağlıklı bir sese sahip olma, ses tınısı, gürlüğü ve genişliği, sesin gelişmeye elverişliliği, doğru söyleme, müziksel yorum, eserin düzeyi gibi kriterler dikkate alınacaktır.
Piyano, Gitar, Flüt, Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrbas, Okul Müziği Çalgıları (Blok flüt, Mandolin vb.), Geleneksel Halk Çalgıları (Bağlama, Ney, Ud vb.) gibi çalgılardan bir tanesi ile hazırladıkları parçayı çalacaklardır. Adaylar, piyano ve kontrabas dışındaki her çalgıyı kendileri getireceklerdir. İki çalgı ile katılmak mümkün değildir, ön kayıtlar sırasında çalacakları enstrümanı belirteceklerdir.
Değerlendirmede, çalgı tekniği, müziksel yorum, eserin düzeyi gibi kriterler dikkate alınarak puanlama yapılacaktır.
(Toplam 40 Puan).

Müzik Bölümüne Başvuran Adayların Dikkatine:
Müzik Bölümü sınavlarına girecek olan adaylar, ön kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra fakültenin web sitesinden (http://gsf.kocaeli.edu.tr) hangi gün sınava gireceklerini öğrenebilirler. Her aday kendisine bildirilen tarihte sınava girecektir.
Başka bir üniversitenin sınavı ile çakışma sorunu yaşayan adaylar, mazeretlerini diğer üniversiteden alacakları bir sınav tarihi belgesiyle belgeleyerek dilekçe ile başvurdukları takdirde, durumları değerlendirilecektir.

Oyunculuk
Bu sınav için adaylar önceden 3 parça, bir şiir ve bir şarkı hazırlamalıdırlar. Parçalardan biri komedya, biri tragedya (biri yerli biri yabancı) olmalıdır. Üçüncü parçanın türü adayın kendi tercihine bırakılmıştır.(Bir parçanın sunum süresi 5 dk.yı geçmemelidir.)

Oyunculuk sınavında adaylara öncelikle temel oyunculuk yeteneklerini ölçmeye yönelik olarak kulak, ritm, doğaçlama, esneklik, okuma ve konuşma çalışmaları yaptırılır ve adaydan, kendi tercihiyle hazırladığı sahne parçasını sunması istenir.

Daha sonra, adaylar, şiirleri ile komik ve trajik parçalarını sunacaklardır.

Oyunculuk Anasanat Dalına başvuran adaylar aşağıdaki yazarların bütün oyunlarını kullanabilirler:
Sofokles, Övripides, Aristofanes, Plautus, Shakespeare, Moliére, İbsen, Çekhov
Aziz Nesin, Güngör Dilmen, Haldun Taner, Aydın Arıt, Vasıf Öngören, Turgut Özakman, İsmet Kuntay, Memet Baydur, Murathan Mungan

Oyunculuk Programına Başvuran Adayların Dikkatine:
Oyunculuk sınavlarına girecek olan adaylar, ön kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra fakültenin web sitesinden (http://gsf.kocaeli.edu.tr) hangi gün sınava gireceklerini öğrenebilirler. Her aday kendisine bildirilen tarihte sınava girecektir.

Plastik Sanatlar Grubu (Grafik, Heykel, Resim, Sahne Tasarımı, Seramik)

Bu sınav tek oturumda sorulacak iki sorudan oluşmaktadır.
Birinci soruda, adaylardan nesneye ya da modele bakarak desen çizmeleri istenir. İkinci soruda ise, adaylardan kendilerine verilecek, 250-300 sözcüğü geçmeyen edebi bir metni çözümlemeleri ve görsel olarak yeniden yorumlamaları istenir.

II. AŞAMA SINAVI

Bu oturum, her anasanat dalı için ayrı ayrı gerçekleştirilecek mülakat sınavlarından oluşmaktadır. Adaylar II. Aşama sınavına sanatsal çalışmalarını içeren dosyaları ile katılacaklardır.

SINAVDA GEREKLİ MALZEMELER

. Sınav giriş kartı, Özel kimlik belgesi
. Yumuşak kurşun kalem, tükenmez veya dolma kalem, silgi, kalemtıraş,
. 50x70 cm boyutlarında sert altlık (duralit)
. Müzik bölümü için adayın piyano dışında kullanacağı her türlü çalgı, nota vb. araç gereci kendisinin getirmesi gerekmektedir.

SINAV KURALLARI
a. Sınava başlamadan önce gözetmenler tarafından adayların sınav kimlik belgelerinin ve özel kimlik belgelerinin kontrolleri yapılır. Bu belgeleri gösteremeyen adaylar sınava giremezler.
b. Sınavın başlangıcında, adaylar, kağıtlarındaki kimlik için ayrılan kısma kimlik bilgilerini tükenmez ya da mürekkepli kalemle yazarak imzalarlar. Sınav süresince kâğıtların kimlik kısımları gözetmenler tarafından kapatılır.
c. Sınav kağıtlarına soruda istenilenlerin dışında yazılacak, çizilecek vb. her türlü yazı, rakam, çizgi ve işaret sınavın geçersiz sayılmasına neden olacaktır.
ç. Sınava geç gelen adaylar ilk 30 dk.dan sonra salona alınmazlar.
d. Sınav salonuna cep telefonuyla girmek, ya da sınav süresince kulaklıkla herhangi bir şey dinlemek yasaktır.
e. Fotoğraf programı I.Aşama sınavına girecek adaylar, sınav günü sınav başlama saatinden 30 dk. önce, belirlenmiş olan salon ve sıra numaralarına göre sınav salonlarına alınmaya başlanacaktır. Bu sınavın başlama saati kesindir. Sınav başladıktan sonra, sınav salonuna geç gelen aday sınava alınmayacaktır. Bu nedenle adayların sınav saatinden önce salonda bulunmaları gerekmektedir. Bu sınava gelirken adaylar 30x30 cm ebadında duralit veya mukavva altlık getireceklerdir.

SINAV TAKVİMİ

Ön Kayıt……………..……...…..: 31 Ağustos-6 Eylül 2009
Sınavlar……………………..…...…: 7-13 Eylül 2009
Sonuçların Duyurulması…: 13 Eylül 2009
Kesin Kayıtlar………..…...: 14-16 Eylül 2009
Yedek Listeden Kayıtlar: 17-18 Eylül 2009

SIRALAMA……

I. Aşama
I. Aşama sınavına katılan adaylar bu sınavda aldıkları puana göre sıralanırlar. Her alan için önceden duyurulan kontenjanın üç katı kadar II. Aşama sınavına girmeye hak kazanan aday belirlenir. Bu sınavda 50 puanın altında alan adaylar II. Aşama sınavına katılamazlar.

II. Aşama
Adayın bu aşamada aldığı sınav notu, Özel Yetenek Sınavı Sonucu ile birlikte duyurulacaktır.

Aşama Sınavları Sonucu (ASS)
I.Aşama sınavının %60’ı, II.Aşama sınavının %40’ı alınarak hesaplanır ve yerleştirmeye esas giriş sınavları değerlendirme sistemine dahil edilir.

Özel Yetenek Sınavı Sonucu (ÖYSS)
Güzel sanatlar liselerinin ilgili alanlarından gelen öğrenciler için,
ÖYSS= ASS x 0.90 + OÖBP x 1.5 x 0.005 +ÖSS x 0.005
Diğer orta öğretim kurumlarından gelen öğrenciler için,
ÖYSS= ASS x 0.90 + OÖBP x 0.005 +ÖSS x 0.005
formülüyle hesaplanarak, duyurulan bölüm ve ana sanat dalı kontenjanları kadar Asil ve Yedek aday listesi belirlenir.

TANIMLAMALAR

Özel Yetenek Sınavı Sonucu : ÖYSS
Aşama Sınavları Sonucu: ASS
Orta Öğretim Başarı Puanı : OÖBP
Öğrenci Seçme Sınavı: ÖSS

SONUÇLARIN DUYURULMASI

Sınav Yürütme Kurulu’nun kesinleştirdiği listeler, onaylandıktan sonra, dekanlık ilan panolarında ve fakültenin web sitesinde duyurulacaktır.

İLETİŞİM

Kocaeli Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
41800 Hereke/KOCAELİ

Tel: 0 262 511 56 80-81
Web: gsf.kocaeli.edu.tr/

2009-2010 Kocaeli Üniversitesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Takvimi yorumları

  • Image Description
    Misafir
    23.08.2010

    dramatik yazarlık bölümü için önkayıt yapılırken, çalışma dosyası vermemiz gerektiği yazıyor. bu çalışma dosyası nedir?

Konular