Sanat Dersi

2009-2010 Afyon Kocatepe Üniversitesi Özel Yetenek Giriş Sınavları Takvimi

Güzel Sanatlar Fakültesi 2009 – 2010 Öğretim Yılı Ön Kayıt-Giriş Sınavları ve Kesin Kayıt Esasları

2009 yılı ÖSS sonuçlarına göre sayısal, sözel veya eşit ağırlıklı puan türünden her hangi birinden 160.000 ve üstü puan alan adaylar arasında Ön Kayıt ve Özel Yetenek Sınavı ile AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümüne 30, Seramik Bölümüne 20 olmak üzere toplam 50 öğrenci alınacaktır.

Fakültemiz 2009-2010 Öğretim Yılı Özel Yetenek Giriş Sınavları Ön Kayıtlar; 14-21 Ağustos 2009, Özel Yetenek Birinci Aşama Eleme Sınavı; 24 Ağustos 2009, İkinci Aşama Seçme Sınavları; 25 Ağustos 2009, Asıl liste Kesin Kayıtlar; 31Ağustos - 01 Eylül 2009, Yedek Liste Kayıtlar; 02-03 Eylül 2009 tarihlerinde Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığınca yapılacaktır.


2009 yılı ÖSS sonuçlarına göre sayısal, sözel veya eşit ağırlıklı puan türünden her hangi birinden 160.000 ve üstü puan alan adaylar arasında Ön Kayıt ve Özel Yetenek Sınavıyla AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümüne 30, Seramik Bölümüne 20 olmak üzere toplam 50 öğrenci alınacaktır.

A- ÖN KAYIT BİLGİLERİ
1- Ön Kayıt Tarihi ve Saati: Sınavlara girecek adayların kayıtları 14-21 Ağustos 2009 tarihleri arasında 09.00-12.00 / 14.00-17.00 saatleri (mesai günleri) içerisinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı Ahmet Necdet Sezer Kampus’unda yapılacaktır. “Ön kayıt sırasında Fakültemiz tarafından adayın dijital vesikalık fotoğraf çekimi yapılacak ve bu fotoğraf sınav giriş belgesinde kullanılacaktır. Bu nedenle adaylar müracaatlarını kesinlikle kendisi yapmak zorundadır.”

2- Sınavlara kayıt ancak adayın kendisi tarafından yaptırılabilir. Postayla kayıt kabul edilmez.

3- Bölüm Kontenjanları:
Resim Bölümü 30
Seramik Bölümü 20

4- Ön Kayıt Koşulları :
a) Lise ya da dengi okuldan mezun olunması.
b) Yabancı dil dışındaki herhangi bir türden (sayısal, sözel, eşit ağırlık) 2009- ÖSS puan türlerinden birinde en az 160.000 veya daha fazla puan almış olmaları gerekmektedir.
c) ÖSS sınav sonuçlarına göre herhangi bir öğretim kurumunu kazananlar da ön kayıt yaptırabilirler.
d) Başka bir yüksek öğretim kurumundan disiplin suçu ile çıkarılmış olanlar ön kayıt yaptıramazlar.

5- Ön Kayıt İçin Gerekli Belgeler :
a) Başvuru dilekçesi (Dilekçe formu kayıt sırasında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığından temin edilecektir).
b) 2009 ÖSS sınavı sonuç belgesinin aslı ve fotokopisi (2009 ÖSS sonuç belgesinin aslı ön kayıt esnasında ibraz edilecektir).
c) 4 adet vesikalık fotoğraf (adayı kolaylıkla tanıtabilecek özellikte ve son 6 ay içerisinde çekilmiş, bayan adaylar için başı açık, erkek adaylar için sakalsız olmalıdır).
d) Sınav Giderleri için Banka Dekontu. ( Garanti Bankası Afyonkarahisar Şubesindeki Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının 1090- 6298988 nolu hesabına 100.YTL yatırılacaktır.)
e) Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi ( T.C. Kimlik Numarası Belirtilmek Suretiyle ) f) Yetkili merciden almak koşuluyla lise diploması veya noter tasdikli fotokopisi, yeni tarihli geçici mezuniyet belgesi.

6- Sınav Giriş Belgesi: Ön kaydını yaptıran adaylara Fakültemiz Dekanlığı tarafından mühürlenerek onaylanmış Sınav Giriş ve Kimlik Belgesi verilir.

B- ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARI
Yetenek sınavı 2 aşamalıdır. Birinci aşama “Eleme Sınavı” olup alınacak öğrencilerin genel yetenek düzeylerini saptamak amacıyla yapılmaktadır. İkinci aşama ise “Seçme Sınavı” olup programlara girmeye hak kazanacak asıl ve yedek adaylar belirlenecektir.

1- Birinci Aşama Eleme Sınavı
a) Birinci Aşama Eleme Sınavı; Modelden Resim: Canlı / cansız model olarak yapılacaktır.
b) Sınav Tarihi ve Saati: Yetenek sınavı olarak uygulanan “Birinci Aşama Eleme Sınavı” 24 Ağustos 2009 Pazartesi günü yapılacaktır. Sınav sabah saat 09.00’ da başlatılacak, tek oturumda bitirilecektir. Adayların sınava girecekleri yer / salon Ahmet Necdet Sezer Kampusu’ndaki Güzel Sanatlar Fakültesinde 24 Ağustos 2009 Pazartesi günü saat 08.30 da ilan edilecektir.
c) Adaylar, sınavın başlayacağı saatten yarım saat önce yanlarında getirmeleri gereken malzemeler ile birlikte sınav yerinde hazır bulunmalıdırlar. Sınava girmeyen veya giremeyen adaylar sınav hakkını kaybetmiş sayılırlar.
d) Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakikadan geç gelenler sınava alınmaz; adaylar sınav salonlarını ilk 30 dakika içinde terk edemezler. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika içinde herhangi bir nedenle geç gelenlere ek süre verilmez.

e) Sınava Girmek İçin Gerekli Belgeler: Birinci Aşama Eleme Sınavına katılacak adayların aşağıdaki belgeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
e.1. Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2009 Özel Yetenek Sınavı Giriş ve Kimlik Belgesi. Ön kayıt esnasında ön kaydını yaptıran adaylara Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı tarafından mühürlenerek onaylanmış, fotoğraflı bir belgedir. 2009 Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan bir aday mazereti ne olursa olsun sınava alınmaz.
e.2. Fotoğraflı ve Onaylı Özel Kimlik Belgesi. ( Nüfus Cüzdanı T.C. Kimlik numaralı, Sürücü Belgesi veya Pasaport ) adayın soğuk damgalı fotoğrafının bulunduğu resmi belgeler, özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Fotoğraflı ve onaylı Özel Kimlik Belgesi olmayan öğrenci sınava alınmayacaktır.

f) Sınava Girmek İçin Gerekli Malzemeler
f.1. Birinci Aşama Eleme Sınavına katılacak adayların aşağıdaki malzemeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Yumuşak kurşun kalem / kalemler, silgi, kalemtıraş.
f.2. Birinci Aşama Eleme Sınavında Fakülte tarafından öğrencilere sağlanacak malzemeler: (50x70) cm. boyutunda altlık mukavva, resim kâğıdı.

g) Birinci Aşama Eleme Sınav Sonuçlarının İlanı: Birinci Aşama Eleme Sınav sonuçları 24 Ağustos 2009 Pazartesi günü Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığınca ilan edilecektir.

2- İkinci Aşama Seçme Sınavı
a) İkinci Aşama Seçme Sınavı her bölümün alan sınavı olup, yalnız Birinci Aşama Eleme Sınavında başarılı olan adaylar katılacaklardır.
b) Adaylar 1. Aşama Eleme Sınavı öncesi Fakültece temin edilen Aday Ön Kayıt Tercih Formunda tercih ettiği İkinci Aşama Bölüm alan sınavlarına katılabileceklerdir.

c) İkinci Aşama Seçme Sınavı Her Bölümün Alan Sınavıdır.
c.1. Resim Bölümü Alan Sınavı: İkinci Aşama Resim Bölümü Alan Sınavı 25 Ağustos 2009 Salı günü yapılacaktır. Sınav saat 09.00 da başlatılacak, tek oturumda bitirilecektir. Sınava girecek adayların sınava girecekleri salon saat 08.30 da Güzel Sanatlar Fakültesinde ilan edilecektir.
c.2. Seramik Bölümü Alan Sınavı: İkinci Aşama Seramik Bölümü Alan Sınavı 25 Ağustos 2009 Salı günü yapılacaktır. Sınav saat 14.00 da başlatılacak, tek oturumda bitirilecektir. Sınava girecek adayların sınava girecekleri salon saat 13.00 da Güzel Sanatlar Fakültesinde ilan edilecektir.

d) Adaylar, sınavın başlayacağı saatten yarım saat önce yanlarında getirmeleri gereken malzemeler ile birlikte sınav yerinde hazır bulunmalıdırlar. Sınava girmeyen veya giremeyen adaylar sınav hakkını kaybetmiş sayılırlar.
e) Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakikadan geç gelenler sınava alınmaz; adaylar sınav salonlarını ilk 30 dakika içinde terk edemezler. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika içinde herhangi bir nedenle geç gelenlere ek süre verilmez.
f) İkinci Aşama Seçme Sınavı sonunda oturuma ara verilmeden yazılı bilim sınavı yapılacaktır. İlgili tüm adayların bu sınava katılımı zorunludur.

g) Sınava Girmek İçin Gerekli Belgeler İkinci Aşama Seçme Sınavına katılacak adayların aşağıdaki belgeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
g.1. Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2009 Özel Yetenek Sınavı Giriş ve Kimlik Belgesi. Ön kayıt esnasında ön kaydını yaptıran adaylara Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı tarafından mühürlenerek onaylanmış, fotoğraflı bir belgedir. 2009 Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan bir aday mazereti ne olursa olsun sınava alınmaz.
g.2. Fotoğraflı ve Onaylı Özel Kimlik Belgesi. ( Nüfus Cüzdanı T.C. Kimlik numaralı, Sürücü Belgesi veya Pasaport ) adayın soğuk damgalı fotoğrafının bulunduğu resmi belgeler, özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Fotoğraflı ve onaylı Özel Kimlik Belgesi olmayan öğrenci sınava alınmayacaktır.

h) Sınava Girmek İçin Gerekli Malzemeler
h.1. İkinci Aşama Seçme Sınavına katılacak adayların aşağıdaki malzemeleri yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Yumuşak kurşun kalem / kalemler, silgi, kalemtıraş, suluboya takımı ve fırçası, su kabı.
h.2. İkinci Aşama Seçme Sınavında Fakülte tarafından öğrencilere sağlanacak malzemeler: (50x70) cm. boyutunda altlık mukavva, resim kâğıdı, …
f) İkinci Aşama Seçme Sınav Sonuçlarının İlanı: İkinci Aşama Seçme Sınav Sonuçları 25 Ağustos 2009 Salı günü Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığınca ilan edilecektir.

C) KESİN KAYITLAR
1- Kesin Kayıt Tarihleri: İkinci Aşama Seçme Sınavını kazanarak kontenjana giren asıl adayların kesin kayıtları 31 Ağustos - 01 Eylül 2009 tarihleri arasında (mesai günleri) saat 17.00’a kadar yapılacaktır. Bu saatten itibaren yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Eğer kontenjan açığı kalırsa yedek listedeki adayların kayıtlarına geçilecektir.

2- Kontenjanların dolmaması halinde yedek adayların kayıtları 02-03 Eylül 2009 tarihleri arasında saat 17.00’a kadar yapılacaktır.

3- Yedek listedeki adayların kayıtlarında sıralamaya uyulacaktır. Asıl listede olup duyurulan süre içinde kesin kayıt yaptırmamış adaylardan açık kalan kontenjan sayısı kadar yedek liste açılır. Yedek listede üst sıralarda olup 02 Eylül 2009 tarihinde akşam 17.00’a kadar kayıt yaptırmayanların sayısı kadar ikinci yedek liste açılır ve 03 Eylül 2009 tarihinde yedek listedeki sıralamaya göre kontenjan doldurulur.

4- İkinci Aşama Bölüm Alan Sınavlarında, belirlenen bölüm kontenjanlarından daha az sayıda adayın sınavı kazanması durumunda yedek liste açılmaz.

5- Belirtilen süre içinde kayıt yaptıramayan adaylar kayıt haklarını yitirirler ve hiçbir şekilde kayıt hakkı talep edemezler.

6- Kesin Kayıtlar İçin Gerekli Belgeler:
- 2009 ÖSS Sonuç Belgesinin aslı,
- Adayın lise veya dengi okul mezunu olduğunu belirten Diploması veya yeni tarihli Geçici Mezuniyet Belgesi,
- Nüfus Cüzdanının aslı ve onaylı sureti T.C. Kimlik Numaralı (erkek adaylar için 2 adet),
- İkametgâh Belgesi,
- Öğrenim ve Kayıt Harcı Dekontu
- 12 adet (4.5x6) cm. vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş önden, başı açık ve sakalsız)
- Askerlik çağına girmiş olan erkek adaylar için bir yüksek öğrenim kurumuna kaydolmasına askerlik bakımından bir sakınca olmadığına ilişkin askerlik şubesinden alınmış belge.

7- Eksik belge ile kayıt yapılmaz.

D- SINAV TAKVİMİ
Giriş Sınavlarına Ön Kayıtlar
14-21 Ağustos 2009

Birinci Aşama Eleme Sınavı
24 Ağustos 2009

Birinci Aşama Eleme Sınav Sonuçları Duyurusu
24 Ağustos 2009

İkinci Aşama Seçme Sınavları
25 Ağustos 2009

Kesin Sonuçların Duyurulması
25 Ağustos 2009

Asıl Liste Kesin Kayıtlar
31 Ağustos-01 Eylül 2009

Yedek Liste Kayıtları
02-03 Eylül 2009

E- GENEL AÇIKLAMALAR (UYARILAR)
1- Yetenek sınavlarında tasarım konusu ile desen ve tasarım çizimine ayrılacak süre yetenek sınavı jürisi tarafından her yıl sınavdan önce saptanır.

2- Sınavlara ilan edilen gün, saat ve yerde girilmesi zorunludur. Sınavlar tekrar edilmeyecektir.

3- Daha önce duyurulmuş sınav saatinden önce sınava başlanamaz. Zorunlu durumlarda sınavın başlama saati sınav komisyonu tarafından geciktirilebilir. Bu takdirde geçen zaman sınav süresine eklenir. Sınav komisyonu isterse sınav şeklini, saatini ve yerini değiştirme hakkını saklı tutar.

4- Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakikadan geç gelenler sınava alınmaz; adaylar sınav salonlarını ilk 30 dakika içinde terk edemezler. Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika içinde herhangi bir nedenle geç gelenlere ek süre verilmez.

5- Sınava geç gelenler, ya da herhangi bir aşamasına katılmayanlar sınav hakkını kaybederler. Mazeretleri ne olursa olsun yeni sınav yapılmaz.

6- Sınavlara girmeyen veya giremeyen adayların sınav giderleri iade edilmeyecektir.

7- Yanında ön kayıt esnasında Fakülte Dekanlığı tarafından verilmiş olan Sınav Giriş ve Kimlik Belgesiyle Fotoğraflı ve Onaylı (soğuk damgalı) Özel Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı T.C.Kimlik Numaralı, Ehliyet veya Pasaport) olmayan hiçbir aday sınava alınmaz.

8- Sınav salonlarına görevli ve denetçilerin dışında kimse giremez.

9- Sınavlarda yalnızca Güzel Sanatlar Fakültesinin özel sınav kâğıtları kullanılır.

10- Sınav değerlendirmelerine yapılan itirazlarda hiçbir şekilde yeniden değerlendirme yapılmaz.

11- Adaylar, sınavlara o sınavın başlayacağı (kitapçıkta belirtilen) saatten yarım saat önce ve yanlarında getirmeleri gereken (kitapçıkta belirtilen) belge, araç ve gereçlerle birlikte sınav yerinde hazır bulunmalıdırlar.

12- Sınav salonlarında sigara ( kötü alışkanlardandır) içilmez.

13- Sınav sırasında uyulması gereken kurallara uymayanlar, sınav disiplinini bozanlar, kopya çekenler, kopya çekme girişimine yeltenenler ve kendi yerine başkalarını sınava sokanlar başarısız sayılır, gerektiğinde bu kişilerle ilgili kovuşturma açılır.

14- Adayların Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınav Kılavuzunda belirtilen malzemeler dışında, cep telefonu vb. iletişim araçları, fotoğraf makinesi, kamera vb. görüntü kayıt cihazları ile diz üstü bilgisayar gibi özel elektronik donanımlı araçlarla sınavlara girmesi yasaktır.

15- Adaylar Sınav Sırasında görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundadır. Gerektiğinde görevliler adayların oturdukları yerleri değiştirebilir. Sınav görevlilerinin talimatlarına uymayan, hakaret eden, fiili saldırıda bulunan ve tehdit edenlerle, sınav huzurunu bozacak kadar yüksek sesle konuşan, sınav salonunu terk etmesi yasaklanan zaman içinde terk eden adayların sınavları geçersiz sayılacaktır.

16- Sınav Kâğıtları; Adayların sınav başlamadan önce, sınav kâğıtlarına kimlik belirtmek için ayrılan köşeye ad, soyad ve aday numaralarını yazmaları gerekmektedir. Bu köşe sınav sonuna kadar açık kalmalıdır. Sınav giriş belgeleri görevlilerce incelenir. Önceden belirtilen saatte sınav sona erince, ad, soyad ve aday numarası yazılı köşeler kimlik tespiti yapılmak suretiyle aday tarafından salon sorumlularının önünde kapatılarak (yapıştırılarak) teslim edilir.

17- Adaylar, Ön Kayıt ve Yetenek Sınavları esnasında kılık-kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadır.

18- Adaylar Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2009-2010 Öğretim Yılı Ön Kayıt – Giriş Sınavları ve Kesin Kayıt Yönergesi’nde yazılı koşulları kabul etmiş sayılır.

19- Özel Yetenek Sınavı ile ilgili tüm işlemler, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülmektedir.

Önemli Uyarı: Ön kayıt sırasında Fakültemiz tarafından adayın dijital vesikalık fotoğraf çekimi yapılacak ve bu fotoğraf sınav giriş belgesinde kullanılacaktır. Bu nedenle adaylar müracaatlarını kesinlikle kendisi yapmak zorundadır.

(aku.edu.tr/duyuru/duyuru215.php#1)

Konular