Sanat Dersi

Müze

Müzelerin Doğuşu ve Tarihsel Gelişimi

Koleksiyonculuktan müzeciliğe geçiş bilimsel etkinliklerin doğal sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Koleksiyonların gelişmeleri ve yeniden değerlendirilmeleri, sınıflandırılmaları, belgelendirilmeleri ve korunmalarıyla, bireysel uğraş, bilimsel ve kuramsal bir çalışmaya dönüşmüş; toplumsal ve siyasal bilinçlenmelerin katkılarıyla kamulaştırılan koleksiyonlarla müzeler oluşturulmuştur. Kısaca ICOM olarak anılan Uluslararası Müzeler Konseyi'ne göre, Müze, kültürel değer taşıyan unsurlardan oluşan bir bütünü çeşitli biçimlerde korumak, incelemek, değerlendirmek, özellikle halkın beğenisinin yükselmesi ve eğitimi için sergilemek amacıyla kamu yararına yönetilen sürekli bir kurumdur. Çağdaş müzelerin ileriye yönelik eğitsel, araştırıcı, yaratıcı ve yönlendirici etkinlikleri nedeniyle günümüzde müze, toplumun bilimsel ve kültürel geçmişini yansıtan ve geleceğini biçimleyecek öğeleri araştıran, toplayan, sergileyen, belgeleyen, yaşatan ve yönlendiren yaygın bir eğitim kurumu olarak tanımlanmaktadır.

Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde büyük soygun

Viyana kent merkezindeki Sanat Tarihi Müzesi’den soyguncular, Benvenu Cellini’nin 16. yüzyılda yaptığı ‘Saliera’ adlı altın heykelini çaldı.

Heykelin maddi değerinin 50 milyon euro’nun üzerinde olduğunu belirten müze yetkilileri, ‘Saliera’nın, sanat tarihçileri tarafından, ‘Heykellerin Mona Lisa’sı’ kabul edildiğini belirttiler.