Sanat Dersi

Fotoğraf

Temel Tasarım: Görsel Tasarım Fotogram

Fotoğraf - Video Programı ; nokta elemanı ile fotoğrafa dayalı düzenleme

Objektifsiz fotoğraf yöntemi olan fotogram, yarı saydam ya da saydam olmayan objelerin siyah-beyaz veya renkli fotoğraf kağıdı, fotoğraf filmi ya da ışığa karşı duyarlaştırılmış herhangi bir obje üzerine yerleştirilerek pozlanması ve normal kağıt banyosu işlemlerinin yapılmasıyla elde edilir. Pozlama sırasında verilen f-değerlerine, objelerin saydam, yarı saydam ya da saydam olamamalarına; hareketli ya da hareketsiz olmalarına göre gri tonlar artar ya da azalır. Objenin dışında şablon da kullanılabilir. Baskı sırasında agrandizör objektifinde orta f-değeri seçmek ( 5.6f, 8f gibi ) gri tonları daha rahat elde etmeyi sağlar. Objektif önüne dokulu camlar konarak çok değişik sonuçlar da alınabilir. Fotogramda kompozisyon çok önemlidir. Bundan dolayı baskı öncesi tasarım gereklidir.

Devamını oku

Temel Tasarım: Fotoğrafta Işık

Fotoğraf ışıktır. Fotoğraf yapmanın ilk adımı olan ışık, fotoğraftaki görselliğin nedenidir. Nasıl resim boya ile çiziliyorsa fotoğraf ta ışıkla çizilir. Bir çekimde fotoğraf makinasının ayarları ışığa göre yapılır.Çünkü fotoğrafın kaynağı ışıktır. ( Photo Yunanca ışık anlamına gelir ) Bir ölçüde fotoğrafın başarısı ışığa bağlıdır, yani ışıklandırmayı doğru yapmak gerekir. Işığın en önemli işlevi fotoğrafın çekilmesini sağlamaktır. Eğer fotoğrafın bir bölümüne ışık yeterli gitmezse siyah çıkacaktır. Aşırı ışık alan kısımda beyaza kaçacaktır. Öğle ışığında çekilen bir fotoğrafta her şey çok sert ve daha kontrast olacaktır. Sonuç olarak gerek yaratılan ( yapay ) ışık kaynağı gerekse doğal ışık olsun doğru kullanılması önemlidir. Çünkü ışık fotoğrafın temel taşıdır. Bu nedenle ışığı iyi bilmek ve buna göre de iyi değerlendirmek gerekir. Çekim sonrası karanlık odada da yapılan işlemler, ışıklamaya dayanır, yani fotoğraf ışıkla başlar, ışıkla biter.

Devamını oku

Fotoğraf Bölümü

Ülkemizde meslek ve sanat eğitiminin birincil sorunu, eğitimin üretimin gereksinmeleri ile bağdaşamamasıdır. Üniversitemiz çatısı altında 1994 yılında kurulan Fotoğraf Bölümünün çıkış noktası, ülkemizdeki fotoğraf sektörü ile iletişim içinde olan bir eğitimi gerçekleştirerek olanaklar aramaya özen gösterilmekte ve bu arada azımsanmayacak destek sağlanmaktadır. Şu anda bölümümüzün Türk Fotoğraf Sanatı ve sektörünü temsil eden kişilerden oluşan bir danışma kurulu vardır. Belli aralarda toplanılarak eğitimin yönü tartışılmaktadır. Fotoğraf Bölümünün lisans eğitimi 4, Yüksek Lisans eğitimi ise 2 yıl olarak verilmektedir. Geleceğe nitelikli elemanlar yetiştirmek amacıyla öğrencilerin, teknik, estetik bilgilerini artırmak ve fotoğrafın diğer sanat dalları ile etkileşimini gösterebilmek gayesiyle Lisans eğitiminin ilk iki yılında fotoğraf tekniği, estetiği ve genel kültür dersleri verilmektedir.

Devamını oku